Дневни аваз: Закон о платама и накнадама у институцијама БиХ јучер је у првом читању разматрао Представнички дом Парламента БиХ. Након што је министар финасија БиХ Драган Вранкић образложио закон, повела се жучна вишесатна расправа о приједлогу закона који, уз остало, прецизира просјечно повећање плаће у државној служби за 13, а највишим функционерима и до 130 посто.

Системско уређење

Предсједник клуба СДА Бакир Изетбеговић истакао је да подржава системско уређење ове области, али да коефицијенти плаћа у институцијама требају имати мјеру.

"У Хрватској парламентарци имају четири просјечне плаће, у Словенији пет, а ми шест. Нисмо против закона, али ћемо у амандманској фази тражити да се коефицијенти доведу у мјеру. Треба видјети колика је плаћа рудара, па онда то ускладити" рекао је Изетбеговић.

Његов страначки колега Шефик Џаферовић додао је за плаћу заступника "6.000 КМ, једноставно пуно" те упозорио да "неправда људе боли више него неимаштина".

Нико Лозанчић из ХДЗ БиХ нагласио је да је садашње стање анархија и подржао увођење реда путем закона, јер ће се у супротном и "даље ловити у мутном".

Заступници СНСД-а били су највећи поборници предложених рјешења, оптужујући оне који су критизирали закон за "демагогију и убирање политичких поена". Драго Калабић из СНСД-а је питао "како један директор државне институције може имати плаћу од 10.000 КМ".

"Ко је власт у држави, ако не ми. Посланици у НС РС имају 17 пута боље увјете за рад. Вијеће министара је усвојило закон. Имате своје министре тамо, што им нисте рекли" казао је Калабић, на шта му је Изетбеговић одговорио да "им је то говорио".

Моралне лекције

Расправа је пробудила дискусија Златка Лагумџије, који је казао како су писмо ОХР-а и других међународних институција предлагачи закона "набили ногом". На његову констатацију да се ради о лошем закону, одговорио је Садик Бахтић из СБиХ.

"Човјек који је узео 100.000 марака и оштетио државу нема право никоме држати моралне лекције" рекао је Бахтић и Лагумџију назвао паразитом и послаником који "ништа не ради, па највише кошта".