Nezavisne novine: BANJALUKA – Pojedine opštine u RS počele su da nezakonito, mimo potpisanih pojedinačnih kolektivnih ugovora, smanjuju osnovnu cijenu rada, izjavio je jučer Jovan Vukoje, predsjednik Sindikata uprave RS.

„Recimo u Doboju je osnovna cijena rada sa 110 snižena na 100 KM. Ne shavatam zašto lokalni menadžeri baš na tome moraju da zakidaju. Zbog toga ćemo uskoro posjetiti opštine u kojima se ne poštuje Zakon o platama“ rekao je Vukoje.

On je naglasio da je primjena Zakona o platama pokazala slabosti i u Poreskoj upravi, Geodetskoj upravi te u deminerskom poslu. U tim oblastima, dodao je Vukoje, zaposleni sa srednjom stručnom spremom nakon donošenja Zakona o platama počeli su da primaju niže plate.

„Njima su ranije plate obračunavane po koeficijentima od pet do sedam. Sad se vjerojatno obračunavaju samo po koeficijentu šest, a koeficijent sedam potpuno je izbačen što je nedozvoljeno“, naglasio je Vukoje.

Govoreći o nedavno podignutim platama poslanika  u Narodnoj skupštini RS i u parlamentu BiH,  Vukoje je rekao da su one izuzetno visoke ali da „Sindikat uprave RS nije participirao u tom poslu“.

„Neshvatljivo je da platu u iznosu od 3.500 za poslanika i 2.450 KM za poslanika volontera, dobiju oni koji dolaze jednom mjesečno na sjednicu. Nemoralno je i da poslanici za rađanje djeteta dobiju tri prosječne plate što u startu predstavlja  selektovanje djece“, naveo je Vukoje.

On je dodao da će se predstavnici Sindikata uprave RS u petak sastati s predstavnicima NS RS i PS BiH kako bi o tome razgovarali „na nivou obligacionog, pregovaračkog odnosa“.

„Ako su naši članovi, onda moraju uvažavati i naše stavove o tolikom porastu plata“, naglasio je Vukoje.