Независне новине: БАЊАЛУКА – Поједине општине у РС почеле су да незаконито, мимо потписаних појединачних колективних уговора, смањују основну цијену рада, изјавио је јучер Јован Вукоје, предсједник Синдиката управе РС.

„Рецимо у Добоју је основна цијена рада са 110 снижена на 100 КМ. Не схаватам зашто локални менаџери баш на томе морају да закидају. Због тога ћемо ускоро посјетити општине у којима се не поштује Закон о платама“ рекао је Вукоје.

Он је нагласио да је примјена Закона о платама показала слабости и у Пореској управи, Геодетској управи те у деминерском послу. У тим областима, додао је Вукоје, запослени са средњом стручном спремом након доношења Закона о платама почели су да примају ниже плате.

„Њима су раније плате обрачунаване по коефицијентима од пет до седам. Сад се вјеројатно обрачунавају само по коефицијенту шест, а коефицијент седам потпуно је избачен што је недозвољено“, нагласио је Вукоје.

Говорећи о недавно подигнутим платама посланика у Народној скупштини РС и у парламенту БиХ, Вукоје је рекао да су оне изузетно високе али да „Синдикат управе РС није партиципирао у том послу“.

„Несхватљиво је да плату у износу од 3.500 за посланика и 2.450 КМ за посланика волонтера, добију они који долазе једном мјесечно на сједницу. Неморално је и да посланици за рађање дјетета добију три просјечне плате што у старту представља селектовање дјеце“, навео је Вукоје.

Он је додао да ће се представници Синдиката управе РС у петак састати с представницима НС РС и ПС БиХ како би о томе разговарали „на нивоу облигационог, преговарачког односа“

.„Ако су наши чланови, онда морају уважавати и наше ставове о толиком порасту плата“, нагласио је Вукоје.