SARAJEVO – Druga faza Projekta upravne odgovornosti (GAP), vrijedna 30 miliona dolara, pokrenuta je juče zvaničnim pristupanjem još 15 bh. općina ovom programu, čiji je cilj jačanje lokalne zajednice.

Program GAP trajaće do 2012. godine, a finansiraju ga Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA), te Ambasada Kraljevine Nizozemske.

"Cilj programa je da općinama pomognemo da postanu efikasnije i odgovornije", rekao je juče Lars-Erik Vingren, ambasador Švedske u BiH, na konferenciji načelnika partnerskih općina GAP projekta.

Kako je istaknuto na konferenciji, projekat podrazumijeva pomoć u realizaciji kapitalnih projekata, pružanju kvalitetnijih usluga građanima, te izradi zakonodavstva, a obuhvatio je ukupno 56 općina u BiH, odnosno 41 općinu koja je od 2004. do 2007. godine učestvovala u ovom programu, te 15 novih.

Karel Voskuler, ambasador Nizozemske u BiH, kazao je da se na lokalnom nivou donose važne odluke koje utiču na život građana, te da žele pomoći u stvaranju odgovornih vlada.

Ambasador SAD u BiH Čarls Ingliš istakao je da je prva faza projekta pomogla unapređenju lokalne uprave, vlade su postale bolje u pružanju usluga, a finansijski sistemi postali su transparentniji.

"Ali lokalne zajednice još se suočavaju sa skupim sistemom upravljanja. Sama općina treba raditi kao efikasna organizacija. Politika u pogledu fiskalnih stvari jednako je važna. Dosta je frustracija zbog ponašanja entiteta i kantona prema lokalnoj zajednici. To se mora promijeniti", poručio je Ingliš.

Kazao je da kroz GAP nastavljaju pružati podršku izgradnji djelotvornih organa samouprave, te da BiH nema alternativu, "osim da brzo krene u pravcu Evrope".

Krsmanović: Treba spriječiti da nas kradu

Zdravko Krsmanović, načelnik opštine Foča, rekao je da vrijednost projekta nije u novcu, već u dobijanju podrške za pravi put.

"Lokalne zajednice samo žele pružiti usluge koje građani traže. Oko 90 odsto potreba rješava se na nivou opština, a dobijamo devet odsto sredstava. Od druge faze projekta očekujemo da se spriječi da nas neko krade", dodao je Krsmanović.