Независне новине: САРАЈЕВО – Друга фаза Пројекта управне одговорности (GAP), вриједна 30 милиона долара, покренута је јуче званичним приступањем још 15 бх. опћина овом програму, чији је циљ јачање локалне заједнице.

Програм GAP трајаће до 2012. године, а финансирају га Америчка агенција за међународни развој (USAID), Шведска агенција за међународни развој и сарадњу (SIDA), те Амбасада Краљевине Низоземске.

''Циљ програма је да опћинама помогнемо да постану ефикасније и одговорније'', рекао је јуче Ларс-Ерик Вингрен, амбасадор Шведске у БиХ, на конференцији начелника партнерских опћина GAP пројекта.

Како је истакнуто на конференцији, пројекат подразумијева помоћ у реализацији капиталних пројеката, пружању квалитетнијих услуга грађанима, те изради законодавства, а обухватио је укупно 56 опћина у БиХ, односно 41 опћину која је од 2004. до 2007. године учествовала у овом програму, те 15 нових.

Карел Воскулер, амбасадор Низоземске у БиХ, казао је да се на локалном нивоу доносе важне одлуке које утичу на живот грађана, те да желе помоћи у стварању одговорних влада.

Амбасадор САД у БиХ Чарлс Инглиш истакао је да је прва фаза пројекта помогла унапређењу локалне управе, владе су постале боље у пружању услуга, а финансијски системи постали су транспарентнији.

''Али локалне заједнице још се суочавају са скупим системом управљања. Сама опћина треба радити као ефикасна организација. Политика у погледу фискалних ствари једнако је важна. Доста је фрустрација због понашања ентитета и кантона према локалној заједници. То се мора промијенити'', поручио је Инглиш.

Казао је да кроз GAP настављају пружати подршку изградњи дјелотворних органа самоуправе, те да БиХ нема алтернативу, ''осим да брзо крене у правцу Европе''.

Крсмановић: Треба спријечити да нас краду

Здравко Крсмановић, начелник општине Фоча, рекао је да вриједност пројекта није у новцу, већ у добијању подршке за прави пут.

''Локалне заједнице само желе пружити услуге које грађани траже. Око 90 одсто потреба рјешава се на нивоу општина, а добијамо девет одсто средстава. Од друге фазе пројекта очекујемо да се спријечи да нас неко краде'', додао је Крсмановић.