Dnevni avaz: Predstavnički dom BiH jučer je potvrdio imenovanje novog – starog sastava Vijeća ministara BiH. Time je, nakon više od tri mjeseca tehničkog mandata prouzrokovanog ostavkom predsjedavajućeg Nikole Špirića, omogućeno da ova institucija nastavi raditi u punom kapacitetu.

Protiv imenovanja bili su predstavnici SDP-a i SDS-a, dok su tri poslanika DNS-a, DNZ-a i narodne stranke Radom za boljitak bila suzdržana.

Špirić je u obraćanju novinarima nakon imenovanja kazao da Vijeće ministara čekaju velike obaveze na putu ka evropskim integracijama.

''Moj cilj je potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SAA). Mislim da je to nadohvat ruke i svi oni koji su zluradi prema ovoj zemlji nisu u pravu'', kazao je Špirić.

Dom je usvojio budžet za narednu godinu u iznosu od 1,186 milijardi KM. Protiv budžeta glasali su poslanici SDA, SDP-a i SDS-a.

Ministar finansija i trezora Dragan Vrankić kazao je da je prijedlog koji je stigao od Predsjedništva BiH smanjio za 45 miliona maraka, ali da su uvaženi njihovi prijedlozi koji su se odnosili na pomoć povratku izbjeglih i djelimično izdvajanja za nauku i poljoprivredu.

''S druge strane, napravljena su smanjenja na drugim stavkama, i to najviše na plaćama, naknadama i matrijalnim troškovima'', kazao je Vrankić.