Стопа незапослености у БиХ једна је од највећих у Европи, а кључне препреке за њено смањење представљају изостанак реформе система социјалне заштите, велика издвајања за порезе и доприносе и високе минималне плате, оцијенио је Међународни монетарни фонд (ММФ).

У извјештају &qуот;Подстицање раста запошљавања на западном Балкану&qуот; ММФ наводи да већина балканских земаља пати од дубоко укоријењених структуралних проблема насталих због одгођене транзиције и слабог прилива инвестиција. ММФ упозорава да су проблеми на тржишту рада нарочито озбиљни у БиХ. Због тога препоручују да приоритет морају добити реформе које доносе структуралне промјене, помажу у привлачењу страних инвестиција и смањују природну стопу незапослености.

– БиХ има значајно високе минималне плате. Иако је порез на рад недавно смањен да би се привукле стране инвестиције, издвајања за социјално осигурање и даље су висока. Висок порез доприноси већој незапослености – наведено је у извјештају ММФ-а.

Осим тога, треба се позабавити и питањем нефлексибилности институција које утичу на структуралне проблеме на тржишту рада.

– Има простора да буду спроведене реформе система социјалне помоћи с циљем да се боље организује помоћ – каже се у извјештају.

У ММФ-у истичу да, иако је Балкан направио значајан напредак у транзицији, многе важне реформе, као што су приватизација, реконструкција компанија и промовисање конкурентног пословног окружења, још нису завршене.

– Одгађање транзиције и ниске инвестиције балканским економијама отежали су процес удаљавања од традиционалних сектора. Оне у БДП-у имају виши удио пољопривреде и мањи удио индустрије него земље које су недавно ушле у ЕУ. Због тога сектори који представљају извор запошљавања у успјешним транзиционим земљама, као што су индустрије окренуте извозу, каскају у балканским земљама – каже се у извјештају и додаје да балканске земље имају и високе стопе незапослености младих и невјероватно висок уплив дознака.

Предсједник Савеза синдиката РС Ранка Мишић каже да је не прихватљива оцјена ММФ-а да су минималне плате у РС високе.

– Синдикати ММФ доживљавају као финансијског окупатора земаља које са њима имају аранжмане и не изненађује нас њихова процјена. Њима би највише одговарало да РС и БиХ буду земље бесплатне радне снаге како би власници капитала могли да се богате. Европски стандард је да најнижа плата треба да износи 50 одсто просјечне плате, а код нас износи око 45 одсто. Показатељи са којима су изашли иду управо у правцу да све реформе треба да иду преко леђа обичног радника, а капитал је "света крава" коју нико не дира – казала је Мишићева.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је раније да су порези и доприноси превисоки и да послодавци имају огромна издвајања за плате.

– То је један од разлога због чега велики број послодаваца раднике при јављује на минималац. Једина варијанта да се то избјегне јесте да буду смањени порези и доприноси, а повећан порез на добит – казао је Згоњанин.

Одлив радника

ММФ је упозорио и на одлив радника из балканских земаља.-Иако нису сви емигранти представљали раднике, емиграција је довела до значајног "одлива мозгова", што је додатно допринијело смањењу људског капитала и потенцијала раста – навеоје ММФ.

О проблему незапослености јуче је било ријечи и у Сарајеву, гдје је у организацији Свјетске банке на конференцији под називом "Радна мјеста за БиХ" поручено да је отварање нових радних мјеста најсигурнији пут за излазак из кризе.

– Све структуре унутар друштвене заједнице које се баве овим проблемом морају бити чврсто увезане и морају тражити рјешење како би се дјелотворно  одговорило на један од највећих проблема данашњице – истакао је предсједавајући Савјета министара БиХ Вјекослав Беванда и додао да неки подаци економских кретања у БиХ показују умјерени пораст, што дјелимично показује да су сви уложени напори дали резултате.

Директор Свјетске банке за земље југоисточне Европе Елен Голдштајн нагласила је да није мали напредак који је БиХ постигла у протеклих 20 година.

– Ипак, земља се данас суочава са пријетњом незапослености, а највише међу младима. Више од 25 одсто тих радно способних су незапослени. БиХ није сама у овој ситуацији, вјероватно је иста слика на западном Балкану – нагласила је Голдштајнова.

Додала је да је Свјетска банка забиљежила благи пораст у БиХ лани, али је он умањен због сталних политичких проблема.