У организацији Синдиката управе Републике Српске у Бањој Луци је у петак, 26.04.2024.године одржана конференција о изазовима и перспективама у процесу реформе јавне управе на европском путу Босне и Херцеговине, на којој су учествовали државни координатор за реформу јавне управе Дарко Касап, федерални координатор Жељко Шкарица, замјеник координатора за реформу јавне управе Републике Српске Микан Давидовић и координатор за РЈУ Брчко дистрикта БиХ Давор Шолаја.

Учесници конференције кроз панел дискусије, које је водио модератор Божо Марић, предсједник Синдиката управе РС, упознати су о томе гдје је БиХ данас када је у питању реформа, док су кроз други панел своје ставове изнијели синдикати и представници пословне заједнице.

Државни координатор за реформу јавне управе говорио је имплементацији реформских мјера, политичкој подршци кроз успостављање међуинституционалног радног тијела – Координационог одбора за реформу јавне управе, те о потреби да домаће власти више новца издвајају за договорене активности.

Када је у питању сарадња са синдикатима у БиХ, Касап је нагласио да су они били позвани да се укључе у припрему ранијих стратешких докумената у области реформе јавне управе, те да је за  процес јавних консултација нарочито био заинтересован Синдикат управе Републике Српске.

Послије излагања чланова синдиката и координатора за реформу јавне управе донесен је закључак да се настави добра сарадња и социјални дијалог у сврху реформе јавне управе и заштите права радника.

Конференцији су присуствовали, између осталих, предсједник Синдиката управе и правосуђа Црне Горе Ненад Ракочевић, предсједница Синдиката државних и локалних службеника и намјештеника Републике Хрватске Ива Шушковић, предсједник Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судској власти и јавним установама у ФБиХ Самир Куртовић, те Зоран Шкребић, предсједник Уније послодаваца Републике Српске.