Дарко Касап, координатор за реформу јавне учествовао је 24. априла ове године у раду МоСтарт- друге међународне конференција која је била посвећена дигитализацији у образовању и примјени метода вјештачке интелигенције.

На панелу “Реформа јавне управе – електроничка регистрација пословних субјеката” Касап је нагласио да је реформа јавне управе комплексан процес који подразумијева укљученост широког спектра учесника, те да у координацији реформе јавне управе, за коју је надлежан Канцеларија координатора, постоји много изазова, а до недавно је то било политичко лидерство над самим процесом.

“У задњих два мјесеца ова препрека је отклоњена те је у фебруару 2024. године одржан Координациони одбор за реформу јавне управе којим је предсједавала предсједавајућа Савјета министара БиХ Борјана Кришто. Одбор, поред ње, чине и премијери ентитетских влада, те градоначник Брчко дистрикта БиХ. Рад овог тијела представља кључни механизам за убрзање активности у области реформе јавне управе”, изјавио је Касап.

Министар правде БиХ Давор Буноза говорио је о циљевима реформе јавне управе, њиховом мјерењу, те о препрекама у имплементацији реформе. О имплементацији електронске регистрације пословних субјеката на нивоу министарства, те о законима који регулишу процес електронске регистрације као и о плановима за усклађивање законодавства у овој области са европским нормама на панелу је говорио Ведран Шкобић, федерални министар правде. Један од панелиста био је и Алмир Бадњевић, директор Агенције за идентификационе документе, евиденцију и размјену података БиХ.

МоСтарт, друга међународне конференција која је била посвећена дигитализацији у образовању и примјени метода вјештачке интелигенције одржана је Мостару у период у 24. до 26. априла ове године.