Унапријеђени законодавни оквир и праксе управљања људским ресурсима на свим нивоима управе у БиХ утемељене на заслугама, основни су услови за развој јавне управе која ефикасно и стручно обавља јавне функције те пружа квалитетне услуге грађанима.

Николас Бизел, шеф Секције операција за правосуђе, унутрашње послове и реформу јавне управе у Делегацији ЕУ у Босни и Херцеговини, казао је како је овај пројекат дио шире подршке коју Европска унија пружа БиХ за процес реформе јавне управе, која је један је од 14 кључних приоритета које држава мора испунити како би била препоручена за отварање преговора о приступању ЕУ.
Осим тога, нагласио је да је “Професионална и деполитизирана државна служба заснована на заслугама кључна за осигурање функционалности институција и квалитетних услуга грађанима БиХ”.

Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управу је истакао: “Ефикасна и ефективна државна управа која ће бити на располагању свим грађанима је један од главних циљева реформе јавне управе, а да би се то постигло, потребни су нам професионалци и способни људи. Управо овај пројекат је пружио управама на свим нивоима да унаприједе алате за избор најбољих, али и да се унаприједе постојећи људски капацитети, који ће сутра бити предводници БиХ на њеном европском путу”.

“Активности пројекта у протекле двије године су биле усмјерене на јачање управљања људским ресурсима, у складу са добром праксом и трендовима у ЕУ, које је засновано на принципима професионализма, заслуга и ефикасности. Заједно са представницима корисничких институција, нашим партнерима у провођењу пројектних активности, радили смо на унапређењу свих процеса управљања људским ресурсима на главним управним нивоима у БиХ и јачању капацитета главних институција за управљање људским ресурсима”, изјавила је Дубравка Прелец, водитељка пројектног тима.

У оквиру пројекта објављене су и двије публикације: “Приручник за кориштење оквира компетенција при запошљавању и селекцији у државној служби Босне и Херцеговине” и “Водич за примјену компетенција у управљању људским ресурсима у државној служби Босне и Херцеговине” које представљају користан алат за све службенике у јавној управи који су укључени у процесе управљања људским ресурсима.

Пројекат “Јачање управљања људским ресурсима у БиХ” је у протекле двије године проводио активности с циљем побољшања капацитета јавне управе за постизање боље и модерније администрације, способне да имплементира захтјеве процеса европских интеграција у области управљања људским ресурсима. Пројекат је финансирала Европска унија у оквиру Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у износу од 1 милион евра. Пројекат је проводио НИРАС СР, од 29. јануара 2020. до 31. јануара 2022. године.