Kанцеларија координатора за реформу јавне управе и Министарство финансија и трезора БиХ су у сарадњи са ЦПИ Фондацијом – Центром за заступање грађанских интереса у петак, 09.07.2021. одржали онлајн панел о унапређењу фискалне и буџетске транспарентности.

Панел је одржан у оквиру једног од пилот пројеката Програма јачања јавних институција у БиХ, којег у име влада Њемачке и Уједињеног Kраљевства проводи њемачки ГИЗ.

Циљ пилот пројекта ″Унапређење фискалне и буџетске транспарентности″ је унапређена благовременост, потпуност и форма јавне доступности буџетских докумената, релевантних финансијских и ревизорских извјештаја, те стварање услова за значајније учешће јавности у процесу буџетирања. Активности на пројекту су обухватиле испитивање стања буџетске транспарентности и учешћа јавности у буџетском процесу у БиХ, те израду смјерница за достизање жељеног нивоа буџетске транспарентности, израђених заједничким радом институција и организација цивилног друштва. Документ је израђен у складу са стандардима проактивне транспарентности које је крајем 2018. године усвојио Савјет министара БиХ, те критеријима међународне Анкете о отвореном буџету и индексу отворености буџета (Опен Буџет Сурви).

Ово је био други по реду панел у оквиру поменутог пројекта, а циљ панела се односио на представљање израђеног документа представницима институција и невладиних организација, те размјена искустава, идеја и размишљања о томе како доћи до благовремене и адекватне доступности бужетских података широј јавности, те проблемима и узроцима проблема који имају или могу имати ефекта на недовољну проактивну транспарентност у овом сегменту. Учесници панела имали су прилику изнијети своје ставове и мишљења о начинима и ефектима учешћа јавности у буџетском процесу у БиХ, односно уопште приликама које се јавности пружају за учешће у овом процесу, те своје виђење о модалитетима за унапређење ове изузетно битне инклузије.

Учешће на панелу узели су представници институција и невладиних организација, а важно је напоменути да су циљеви овог пилот пројекта усклађени с принципима реформе јавне управе у три реформске области – Одговорност, Управљање јавним финансијама и Израда политика и координација.