Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ и Иван Драгошан, представник конзорција фирми СРЦ Љубљана, СРЦ Београд и Авацом Мостар потписали су у Сарајеву уговор о реализацији пројекта "Информациони систем за управљање буџетом (BMIS)".

Пројекат, вриједан 748.500,78 КМ, финансираће се средствима Фонда за реформу јавне управе.

Гђа. Боровац је истакла да је ријеч о пројекту из реформске области јавне финансије АП1 Стратегије реформе јавне управе у БиХ, који се односи на повећање ефикасности и ефективности управљања буџетом, као и на развијање софтвера за израду буџета који је компатибилан са системом трезора.

"Пројекат ће допринијети ефикаснијем и тачнијем управљању буџетом помоћу информационог система, који је усклађен са најбољим европским стандардима управљања буџетом“, рекла је Боровац, додајући да ће наша земља, увођењем BMIS система добити модеран информациони систем базиран на централизованим базама података које ће бити смјештене у министарствима финансија на сва четири управна нивоа, тако да све буџетске институције приступе припреми буџета преко онлине система.

 Оваквим системом ће се омогућити доносиоцима одлука, ревизорима и грађанима да тачно знају у које сврхе је планирана свака марка у државном буџету и за које државне институције.

Осим тога, повећаће се поузданост управљања буџетом, а биће побољшана тачност и свођење грешака на минимум.

Посебно ће доћи до уштеда на времену, јер одјељења за буџете врше ручно уношење захтјева свих буџетских корисника.

"Од 14 пројеката планираних АП1 Канцеларија координатора за РЈУ БиХ је реализовала четири, док је седам у процесу реализације, два су у процедури јавне набавке, а један у фази припреме", објаснила је координаторица Боровац. 

Иван Драгошан, представник конзорција фирми који ће имплементирати пројекат нагласио је да је овакав пројекат већ имплементиран у неким земљама чланицама ЕУ, те додао да је ријеч о пројекту који се заснива на најсавременијим технолошким платформама.

 Емир Силајџић, помоћник федералног министра финансија, казао је у име корисника да је нови пројект од изузетног значаја за министарства финансија, првенствено из разлога што ће значајно олакшати рад на изради буџета и побољшати координацију између министарстава на свим нивоима власти.

Мато Лучић, директор Дирекције за финансије у Брчко дистрикту БиХ изразио је задовољство што ће увођењем овог система све информације бити доступне управо онима који пуне буџет, грађанима. Додао је да ће то бити добра подлога за тачније, транспарентније и сврсисходније дугорочно планирање буџета у институцијама БиХ.

Имплементација овог пројекта трајаће 18 мјесеци.