Независне новине – Државни службеници ће у наредне двије године бити подвргнути детаљним провјерама о стручности и способности обављања тог посла, а државна служба на свим нивоима власти ће морати да утврди само она радна мјеста која су потребна.

Ово је у петак изјавила Семиха Боровац, шеф координатора у Фонду за реформу јавне управе БиХ, нагласивши да ће сви државни службеници морати на тестовима показати да су одговарајући кадар за обављање посла државног службеника.

"То су прије свега, познавање језика, рада на рачунару, пуног ангажмана и професионалности, те специјализације за дату дјелатност. Били смо свједоци оваквих провјера у Хрватској и Словенији и сви они који нису прошли тестове нису више радили у државној служби", рекла је Боровац, нагласивши да ће тако бити и у БиХ.

Она је поручила да ће реформу, која се планира провести до краја 2013. године, оцијенити Европска комисија која ће дати оцјену да ли је реформа успјела.

У Фонду нису жељели конкретно говорити о тренутном броју запослених у државној управи, као ни о могућим смањивањима тог броја, већ су рекли да треба сачекати анализу ситуације.

Мато Лучић, представник Брчко дистрикта у Фонду, је казао да је у овом граду направљен добар посао када је у питању реформа управе.

"У буџету за ову годину нема ниједног радног мјеста у јавној управи, већ се чека да људи који су испунили услове оду у мировину како би обезбиједили смањење броја упослених", казао је Лучић, наглашавајући да се новац не може расипати на администрацију.

Стојанка Ћулибрк, координатор Фонда из РС, је истакла да је донесен низ законских одредби које је финансирала Влада РС а који се тичу реформе јавне управе, а као посебно достигнуће истакла је електронско увезивање матичних служби у РС.

"У фебруару ћемо тестирати овај систем и његова вриједност је преко три милиона КМ. Тренутно немам конкретних података о броју запослених у државној управи РС, али смо у процесу анализе оправданости саме организације републичких органа управе", казала је она, наглашавајући да ће се тада моћи радити прерасподјеле и евентуални вишкови службеника. Ако и има вишка, тврди она, тај је број незнатан. Истакнуто је и да је РС тренутно испред Федерације БиХ, дистрикта Брчко и нивоа БиХ у провођењу Акционог плана стратегије реформе јавне управе.

Мирсада Јахић, координатор Фонда за ФБиХ, је нагласила да овај ентитет има сложенију организацију од осталих нивоа власти, те истакла да ова реформа није обухватила кантоне који су трећи ниво власти у БиХ.

"На федералном нивоу раде 1.952 државна службеника, док државних намјештеника има око 6.000. То су људи који обављају допунске послове, са средњом стручном спремом", казала је она.