Спор, превелик и прескуп – такав је административни апарат и у Румунији гдје је ситуација готово гротескна. Та држава има 1.300.000 државних службеника – само њихове плате „гутају“ више од четвртине државног буџета. Али, убудуће ће учитељи, машиновође и полицајци морати да мало јаче стегну каиш. Као хладан туш су на њих дјеловале речи предсједника Трајана Басескуа, изговорене протеклог викенда.

„Све плате у јавним службама биће смањене за четвртину. Пензије и новчана социјална помоћ биће смањени за 15 одсто!“

Цијена због спорих реформи

Разлог за овакву штедњу су оштри услови које Румунији диктирају Међународни монетарни фонд и Европска унија.

Прије годину дана, земља је била пред банкротом. Тада је Европска унија Румунији намијенила пакет помоћи у виду кредита од 20 милијарди евра. Влада у Букурешту је заузврат обећала далекосежне реформе. Но, њих је тешко примијетити. Тако је буџетски дефицит и даље растао.

У преговорима са делегацијом Међународног монетарног фонда, Румунија није имала много избора, како преноси реномирани стручњак за финансије, Раду Совијани.

 „Наравно, штедња је оштра мјера за људе, али, тачно је и оно што каже шеф делегације ММФ-а, Џефри Френкс: без мјера штедње, дефицит би ове године износио више од девет процената и више не би могао да се финансира. То је цијена спорог спровођења реформи“.

Масовна отпуштања

Побољшање није на видику. Напротив: прогнозе раста су поприлично црне. Ни Раду Совијани не сматра да ће будућност бити пријатна: „Ако се примјене ове мјере и смање плате и пензије, то ће имати лоше посљедице по привреду. Рецесија ће вјероватно потрајати годину дана дуже. Нисам оптимиста ни када је ријеч о 2011. ММФ говори о расту од три процента, али ја ту прије видим нулу“, каже овај стручњак.

Смањивање плата ће морати да почне до краја јуна. Дугорочно гледано, та земља ће морати да смањи број својих државних службеника. То значи масовна отпуштања. Синдикати већ сада пријете генералним штрајком, преноси Deutsche Welle.