Spor, prevelik i preskup – takav je administrativni aparat i u Rumuniji gdje je situacija gotovo groteskna. Ta država ima 1.300.000 državnih službenika – samo njihove plate „gutaju“ više od četvrtine državnog budžeta.

Ali, ubuduće će učitelji, mašinovođe i policajci morati da malo jače stegnu kaiš. Kao hladan tuš su na njih djelovale reči predsjednika Trajana Baseskua, izgovorene proteklog vikenda.

„Sve plate u javnim službama biće smanjene za četvrtinu. Penzije i novčana socijalna pomoć biće smanjeni za 15 odsto!“

Cijena zbog sporih reformi

Razlog za ovakvu štednju su oštri uslovi koje Rumuniji diktiraju Međunarodni monetarni fond i Evropska unija. Prije godinu dana, zemlja je bila pred bankrotom. Tada je Evropska unija Rumuniji namijenila paket pomoći u vidu kredita od 20 milijardi evra. Vlada u Bukureštu je zauzvrat obećala dalekosežne reforme. No, njih je teško primijetiti. Tako je budžetski deficit i dalje rastao.

U pregovorima sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda, Rumunija nije imala mnogo izbora, kako prenosi renomirani stručnjak za finansije, Radu Sovijani.

 „Naravno, štednja je oštra mjera za ljude, ali, tačno je i ono što kaže šef delegacije MMF-a, Džefri Frenks: bez mjera štednje, deficit bi ove godine iznosio više od devet procenata i više ne bi mogao da se finansira. To je cijena sporog sprovođenja reformi“.

Masovna otpuštanja

Poboljšanje nije na vidiku. Naprotiv: prognoze rasta su poprilično crne. Ni Radu Sovijani ne smatra da će budućnost biti prijatna: „Ako se primjene ove mjere i smanje plate i penzije, to će imati loše posljedice po privredu. Recesija će vjerovatno potrajati godinu dana duže. Nisam optimista ni kada je riječ o 2011. MMF govori o rastu od tri procenta, ali ja tu prije vidim nulu“, kaže ovaj stručnjak.

Smanjivanje plata će morati da počne do kraja juna. Dugoročno gledano, ta zemlja će morati da smanji broj svojih državnih službenika. To znači masovna otpuštanja. Sindikati već sada prijete generalnim štrajkom, prenosi Deutsche Welle.