Интерес за улагање у најављене енергетске пројекте у Федерацији , вриједне око 6 милијарди еура, на форуму одржаном јучер у Сарајеву показао је велики број страних инвеститора.

Како велики интерес за улагање у енергетски сектор у Федерацији постоји и код аустријских инвеститора, потврдио је Хуберт Горбацх, бивши вице канцелар Аустрије. Горбацх који је присуствовао презентацији пројеката казао је да су инвеститорима из његове земље занимљиви пројекти из обновљивих извора енергије, прије свега они који се односе на хидроенергетске потенцијале.Заинтересирани су, каже, за улазак у пројекте кроз модел јавно-приватног партнерства.

"То су пројекти који захтјевају извјесни кноw –хоw, односно пренос знања, јер Аустрија има велика искуства у овој области", казао је Горбацх. Истиче да се овдје не треба заборавити удио техничких програма и планирања, у чему Аустрија располаже са извјесним знањем који ће се моћи понудити реализаторима и имплементаторима пројекта.

Како је истакнуто и на форуму, да би се сви ови грандиозни пројекти могли реализирали бит ће потребно поједноставити административне процедуре које су болна тачка БИХ и које су до сада стварале велике главобоље инвеститорима. И Горбацх истиче да ће то бити потребно урадити што прије.

Наиме, он је као битну ствар за инвеститоре оцијенио транспарентне и јасне административне путове.

"То значи брже регистрације фирми, брже одговоре на захтјеве инвеститора", каже он.

Истиче да такву једну климу, која ће бити повољна за улагања, мора инвеститор осјетити у пракси, када дође да улаже.Нагласио је такођер, да уколико се желе привући дугорочне стране инвестиције онда држава инвеститорима мора креирати правни оквир који ће значити сигурност за њихова улагања. Што прије кренути с изградњом нових енергетских објекатаИако је до сада Влада Федерације прије неких годину дана представљала ове пројекте, и најављивала инвестиције, тада није било политичке воље да се покрену. Међутим сада, сматрају стручњаци, криза је закуцала на врата, и сви су сугласни да се мора кренути с развојним пројектима.Осим тога, како је јучер и истакнуто на форуму, већ се давно требало почети с искориштавањем наших великих електроенергетских потенцијала.

Прије свега због нас самих, јер како је јучер истакнуо Хилмо Шеховић, савјетник федералног министра енергије рударства и индустрије, због све веће потражње за енергијом могли бисмо, уколико не кренемо с градњом нових објеката, доћи у ситуацију да за десетак година нећемо имати довољно струје ни за властите потребе, објављено је на порталу екапија.