Дугогодишње залагање Европске комисије за безвизни режим за становнике земаља Западног Балкана је данас потврђено усвајањем приједлога којим се уводи безвизни режим за грађане Бивше Југословенске Републике Македоније, Црне Горе и Србије. Данашњи приједлог омогућава грађанима ових земаља да путују у земље Шенгена* са новим биометријским пасошима. Приједлог Европске комисије мора усвојити Вијеће Европске уније након консултација са Европским парламентом. Комисија ће се и даље залагати за либерализацију визног режима за грађане Албаније и Босне и Херцеговине. Међутим ове земље још увијек нису испуниле све услове да би биле уврштене у данашњи приједлог. Уколико се одржи темпо провођења реформи, Европска комисија би могла размотрити нови приједлог средином 2010. године који ће укључити и ове земље, саопштено је из Делегације Европске комисије у БиХ.

Током представљања приједлога Комисије, европски комесар задужен за питања правосуђа, сигурности и слободе Jacques Barrot је изјавио:

“Наш приједлог доноси заиста добре вијести за грађане земаља Западног Балкана, посебно грађанима Бивше Југословенске Републике Македоније, Црне Горе и Србије. Знам колико безвизни режим њима значи. Данашњи приједлог је резултат интензивног и напорног рада власти и људи ових земаља како би се неопходни услови испунили. Честитам им на овом постигнућу ”.

Европски комесар за проширење Olli Rehn је додао: 

“Наш циљ и наше чврсто увјерење је да ће Албанија и Босна и Херцеговина  ускоро слиједити овај примјер. Мапа пута још увијек вриједи и још увијек се савршено могу испунити њени услови уколико ваше власти у потпуности уложе пуну вољу у њихово испуњење. Уколико се овај напредак настави истим темпом, вјерујемо да ће обје земље ускоро сустићи своје сусједе. Уколико се испуне сви услови, Европска комисија би могла размотрити нови приједлог до средине 2010. године који би укључивао и ове земље. Омогућавање путовања без виза је камен темељац политике интеграције Европске уније за грађане Западног Балкана. Омогућавање личног контакта међу људима побољшава пословне могућности и омогућава људима из регије да боље упознају Европску унију. Међутим, укидање визног режима је могуће само уколико се испуне сви сигурносни услови.

Због тога је Европска комисија покренула дијалог о либерализацији визног режима са земљама Западног Балкана. На основу Мапа пута које је Европска комисија представила, све земље су направиле важан напредак у побољшању сигурности пасоша, јачању контроле граница, јачању институционалног оквира за борбу против организованог криминала и корупције, као побољшању вањских односа и темељних права.

Европска комисија је пажљиво пратила њихову припрему. Услови су исти за све земље. Бивша Југословенска Република Македонија је испунила неопходне услове. За Србију и Црну Гору ће увођење безвизног режима зависити од испуњења преосталих отворених питања из њихових Мапа пута до датума усвајања овог приједлога од стране Вијећа Европске уније.

Албанија и Босна и Херцеговина морају наставити залагање како би од Европске комисије добиле позитивну препоруку.У Албанији и Босни и Херцеговини, недостаци су присутни институционалном оквиру за борбу против организованог криминала и корупције, као и у рјешавању питања слабости у процеди за издавање пасоша и у области управљања границом и миграцијама.

Становници Косова (под Резолуцијом Вијећа сигурности УНа број 1244/99) такође неће добити безвизни режим. На територији Косова још увијек нису испуњени технички услови  за увођење безвизног режима. Европска комисија ће у том погледу наставити са блиском сарадњом са србијанским и властима на Косову како би истражили опције за рјешавање питања виза у будућности.