Независне новине: САРАЈЕВО – Комисија за финансије и буџет Представничког дома бх. парламента дала је јуче позитивно мишљење о буџету државних институција и међународних обавеза БиХ за ову годину у износу од 1,186 милијарди КМ. Садик Бахтић, предсједавајући ове комисије, казао је да очекује да ће буџет и његову јучер договорену расподјелу у сриједу усвојити и Представнички дом парламента БИХ.

„Ово је трећа верзија буџета. На данашњој сједници подржали смо и амандман према којем се смањују бруто плаће и накнаде свих корисника буџета како бисмо тај новац усмјерили Министарству за људска права и избјеглице БиХ. Тиме ће се добити око 25 милиона КМ за повратак избјеглих и расељених“, рекао је Бахтић.

Додао је да усвојени амандмани садрже све захтјеве Вијећа министра БиХ с којима су се чланови Комисије за финансије и буџет састали дан раније.

Усвајање буџета институција и међународних обавеза БиХ касни због тога што првобитно Предсједништво БиХ није прихватило верзију Вијећа министара БиХ од 1,18 милијарди КМ. Државни министри остали су при својој верзији буџета па је предсједавајући Предсједништава БиХ Жељко Комшић предложио буџет већи од 1,2 милијарде КМ што нису прихватили представници РС.

Компромис су прошле седмице понудили представници СДА у државном парламенту приједлогом да се усвоји буџет који је првобитно предложило Вијеће министра БиХ а да се унутрашњом расподјелом више новца издвоји за одређене ставке и категорије , као што су повратници.