Nezavisne novine: SARAJEVO – Komisija za finansije i budžet Predstavničkog doma bh. parlamenta dala je juče pozitivno mišljenje o budžetu državnih institucija i međunarodnih obaveza BiH za ovu godinu u iznosu od 1,186 milijardi KM. Sadik Bahtić, predsjedavajući ove komisije, kazao je da očekuje da će budžet i njegovu jučer dogovorenu raspodjelu u srijedu usvojiti i Predstavnički dom parlamenta BIH.

„Ovo je treća verzija budžeta. Na današnjoj sjednici podržali smo i amandman prema kojem se smanjuju bruto plaće i naknade svih korisnika budžeta kako bismo taj novac usmjerili Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH. Time će se dobiti oko 25 miliona KM za povratak izbjeglih i raseljenih“, rekao je Bahtić.

Dodao je da usvojeni amandmani sadrže sve zahtjeve Vijeća ministra BiH s kojima su se članovi Komisije za finansije i budžet sastali dan ranije.

Usvajanje budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH kasni zbog toga što prvobitno Predsjedništvo BiH nije prihvatilo verziju Vijeća ministara BiH od 1,18 milijardi KM. Državni ministri ostali su pri svojoj verziji budžeta pa je predsjedavajući Predsjedništava BiH Željko Komšić predložio budžet veći od 1,2 milijarde KM što nisu prihvatili predstavnici RS.

Kompromis su prošle sedmice ponudili predstavnici SDA u državnom parlamentu prijedlogom da se usvoji budžet koji je prvobitno predložilo Vijeće ministra BiH a da se unutrašnjom raspodjelom više novca izdvoji za određene stavke i kategorije , kao što su povratnici.