Реформа јавне управе у БиХ била је тема посљедњег EU Brunch-a, одржаног 6. јула 2007. год. у ЕУ Инфо центру сарајевске Општине Стари Град. EU Brunch је мјесечни сусрет с новинарима у оквиру пројекта „Упознајмо Европу“, којег проводе Дирекција за европске интеграције БиХ и Делегација Европске комисије у нашој земљи.

Координаторица реформе јавне управе у БиХ Невенка Савић, новинарима је најавила овоседмично поптисивање Заједничке платформе о принципима и начину имплементације Акционог Плана 1 Стратегије реформе јавне управе у Босни и Херцеговини и Меморандума о разумијевању за успоставу Фонда за реформу јавне управе. Овим ће бити испуњени политички и оперативни услови за координацију активности на провођењу мјера из Акционог плана 1 Стратегије реформе јавне управе, као и финансирање пројеката из области реформе јавне управе.

„Реформа јавне управе је дугорочан процес, који би након потписивања ових докумената требао да крене пуним замахом“, казала је Савић.

EU Brunch-у је присуствовао и Дирк Ланге, шеф одјела за Албанију и БиХ у Генералној дирекцији Европске комисије за проширење. Ланге је нагласио да је реформа јавне управе једна од кључних у оквиру Европског партнерства, без које неће бити могуће приступити фондовима ЕУ. Оцијенио је и да за ову реформу не постоји модел који је могуће преузети из осталих земаља.

„Документи ЕУ нигдје не наводе како треба организовати сектор јавне управе, већ свака земља мора сама пронаћи рјешење“, рекао је Ланге. Новинари су такође информисани да је дан уочи EU Brunch-а одржан Састанак мониторинга реформског процеса у БиХ (РПМ) на коме је констатован евидентан напредак у реформи јавне управе у БиХ.

Савић и Ланге су оцијенили да реформа јавне управе у медијима и широј јавности нема публицитет какав заслужује, иако је ријеч о изузетно важном реформском процесу од чијег успјеха зависи успјех и осталих реформи у БиХ.