U okviru projekta „Edukacija voditelja upravnih postupaka i inspektora“, koji finansira EU, danas je u Sarajevu počela obuka voditelja upravnih postupaka i inspektora na BiH nivou.

Cilj ovog projekta je da doprinese efikasnijoj, transparentnijoj i uslužno orijentisanoj javnoj upravi, putem obuke državnih službenika koji vode upravne postupke i inspektora u javnoj upravi na svim nivoima u BiH.  

Projektom će biti obuhvaćena obuka 1.500 voditelja upravnih postupaka i inspektora, koji, u obavljanju svojih redovnih aktivnosti postupaju po Zakonu o upravnom postupku, odnosno Zakonu o opštem upravnom postupku.

Sa BiH nivoa obuku će proći 580 državnih služebnika iz različitih organa uprave. Stručnjaci, angažovani na ovom projektu, će državnim službenicima na nivou BiH, kroz interaktivne obuke, u periodu od 19.01. – 11.06.2015. godine, prenijeti stručna znanja i najbolja praktična iskustva u primjeni Zakona o upravnim postupcima.

Realizacija projekta je u skladu sa Revidiranim akcionim planom 1 Strategije reforme javne uprave, koji se odnosi na oblast upravnog postupka i upravnih usluga.

EU je finansirala projekat u iznosu od 700.050 eura iz sredstava IPA 2012. Projekt je počeo sa radom u novembru 2013. godine, i trajat će do avgusta 2015. Projekt provodi konzorcijum predvođen Evropskom konsalting grupom iz Beograda (ECG). Glavni projektni partner je Ured koordinatora za reformu javne uprave (PARCO).