Od sredine prosinca 2010. godine, građanima Bosne i Hercegovine više neće biti potrebna viza da bi putovali u 22 zemlje članica Europske unije (EU), kao i u tri zemlje koje nisu članice EU, a dio su shengenskog prostora. Građani BiH, koji imaju biometrijsku putovnicu, sada će moći slobodno putovati u ove zemlje, u kraće posjete u trajanju do 90 dana svakih šest mjeseci (180 dana), bez obzira na to je li riječ o poslovnom putovanju, usavršavanju ili o turističkoj posjeti.

Ukoliko još uvijek nemate biometrijsku putovnicu, morat ćete izvaditi novu kod policijskih službi  nadležnih za izdavanje putovnica u BiH, kako biste bez vize mogli putovati u date zemlje.

Shengenski prostor trenutno obuhvaća sve zemlje članice EU, izuzev Britanije, Irske, Rumunjske i Bugarske, a nova pravila bezviznog režima važe i za Švicarsku, Norvešku i Island.

Zemlje u koje će građani BiH moći putovati bez viza su: Austrija, Belgija, Češka Republika, Danska, Estonija, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Latvija, Litvanija, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugal, Slovačka, Slovenija, Španjolska, Švedska, te Island, Norveška i Švicarska .      

Nova pravila važe samo za putovanja. Ona ne daju pravo građanima BiH da borave duže od 90 dana ili da se zaposle u spomenutim zemljama.

Ukoliko namjeravate da zbog zaposlenja ili studiranja prekoračite rok od 90 dana boravka, obavezni ste prije putovanja podnijeti zahtjev za dugoročnu vizu ili za dozvolu boravka pri veleposlanstvu ili konzulatu zemlje destinacije. Rad ili boravak u zemljama Shengen zone bez odgovarajuće nacionalne boravišne ili radne dozvole je nezakonit.

Po novim pravilima, osobe sa bosanskohercegovačkim putovnicama mogu ostati u zemljama schengenskog prostora (sve zemlje članice EU, osim Velike Britanije i Irske, Rumunjske i Bugarske, kao i zemlje potpisnice Schengenskog sporazuma: Švicarska, Norveška i Island) maksimalno do 90 dana od dana ulaska, a u okviru perioda od 180 dana (6 mjeseci). Taj period se računa od trenutka kada prvi put uđete na teritoriju, a u okviru navedenih 180 dana. Na primjer, ukoliko ste u neku od schengenskih zemalja prvi put ušli 1. siječnja, sljedeći period od šest mjeseci počinje se računati od 1. srpnja. Ukoliko često putujete u zemlje Schengena, vi ste odgovorni izračunati koliko vam je dana ostalo u okviru tog šestomjesečnog perioda.

To znači da možete otići na nekoliko kraćih putovanja, pod uvjetom da njihovo ukupno trajanje ne pređe 90 dana u okviru jednog šestomjesečnog perioda (180 dana).

Za osobe koje imaju biometrijske putovnice ne postoje dodatni financijski ili administrativni zahtjevi da bi slobodno mogli putovati u zemlje Schengena. Međutim, sva standardna pravila za ulazak državljana trećih zemalja prilikom ulaska u Schengen prostor su i dalje na snazi. Na granici, od putnika se može tražiti da dokažu posjedovanje sredstava za putovanje i izdržavanje tijekom boravka.

Od putnika se također može tražiti da preciziraju mjesto boravka (da pokažu hotelsku rezervaciju ili da navedu adresu na kojoj će boraviti). Također, osobe koje ulaze u schengenske zemlje ne smiju se smatrati prijetnjom javnom redu, miru, zdravlju ili unutrašnjoj sigurnosti i za njih ne smije postojati upozorenje kojim im se ne odobrava ulazak. Pogranične vlasti zemalja članica schengenskog prostora imaju pravo ne odobriti ulazak ukoliko ovi zahtjevi nisu ispunjeni i donijeti konačnu odluku o odobrenju ulaska u zemlju (Član 5, Schengenske konvencije), objavljeno je na portalu reci.ba