Rukovodstvo i uposlenici Ureda koordinatora za reformu javne uprave, te entitetski koordinatori za reformu javne uprave u BiH u sklopu studijskog putovanja koje je organizirao Tim tehničke pomoći u periodu od 8. – 13. novembra ove godine boravili su u Zagrebu i Ljubljani gdje su posjetili državna ministarstva za upravu te druge institucije.

Državni tajnik Ministarstva uprave Republike Hrvatske Edmond Miletić zajedno za saradnicima upoznao nas je sa radom ovog Ministarstva te ustrojstvom državne uprave u Hrvatskoj. Inače, Ministarstvo uprave osnovano je prošle godine s ciljem jačanja državne uprave. Marko Kovačić, ravnatelj Zavoda za javnu upravu Ministarstva uprave govorio je, između ostalog, o modernizaciji državne uprave te modernizaciji službeničkog zakonodavstva kao i o jačanju uloge elektroničke uprave u razvoju gospodarstva. Prema njegovim riječima gotovo 90 posto mjera iz Strategije reforme državne uprave je već do sada provedeno. Naredne godine trebala bi svjetlo dana ugledati i nova strategija i to za period 2012 – 2017 godina. Sanda Pipunić, ravnateljica Uprave za ljudske potencijale prezentirala je značajne elemente Zakona o državnoj službi RH. Ona je napomenula da su izrada registra zaposlenih u javnom sektoru, izmjene zakona o državnoj službi, poboljšanje postupka ocjenjivanja, propisivanje objektivno mjerljivih kriterija za ocjenjivanje samo se uneke od aktivnosti koje predstoje.

Posjetili smo i Centar za stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika koji je djeluje u sastavu Ministarstva uprave, a formiran je 2004. godine. O razvoju ljudskih potencijala kroz trajno stručno osposobljavanje i usavršavanje službenika govorila je Duška Bošnjaković, načelnica Odjela za organizacione provedbe programa izobrazbe u ovom Centru. Pored Ministarstva uprave, boravili smo i u Središnjem državnom uredu za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova Europske unije. Hrvoje Dolenec, državni tajnik Ureda upoznao nas je Nacionalnim strateškim referentnim okvirom, dokumentom za programiranje strukturnih fondova EU i Kohezijskog fonda po pristupanju Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske Unije ali i sa koordinacijom fondova Europske unije otvorenih Hrvatskoj.

U Ljubljani nas je dočekali predstavnici Ministarstva uprave Republike Slovenije gdje smo sa državnom sekretarkom Tinom Teržan i njenim saradnicima razgovarali o reformi javne uprave, dok nas je gosp. Dušan Kričej upoznao sa e-upravom i dostignućima u ovoj oblasti. Zahvaljujući ovoj reformi, Slovenci danas preduzeća registruju preko portala e-VEM i u vrlo kratkom roku. Također, bivši ministar za upravu Slovenije Gregor Virant, kao jedan od domaćina naše posjete, demonstrirao je kako u samo nekoliko koraka možete produžiti vozačku dozvolu. Gđa. Renata Zatler, govorila nam je o uklanjanju administrativnih prepreka, konkretnim rezultatima ali i uštedama koje su ovom reformom postignute, a gđa. Štefka Korade – Purg o reformi u oblasti upravljanja ljudskim potencijalima.

Posjetili smo i Službu vlade za razvoj i ekonomske poslove gdje nas je gosp. Andrej Engleman upoznao sa pripremama programa za integraciju Hrvatske u EU.

Boravili smo i u Upravnoj jedinici Novo mesto. Načelnik Jozef Preskar i njegovi saradnici govorili su nam o radu ove upravne jedinice. Da u Novom mestu nije samo floskustala „zadovoljstvo građana na prvom mjestu”, između ostalog, svjedoče i istraživanja. Jedno takvo, urađeno nedavno, otkriva zanimljivo podatak: radom Upravne jedinice Novo mesto zadovoljniji su građani nego li sami uposlenici. A kako i ne bi bili jer zahvaljući izmjenama Zakon o upravnom postupku, odavno u Novom mestu nema gužvi na šalterima niti dugih redova. Organi uprave danas su, umjesto građana, dužni voditi brigu o bilo kojoj činjenici o kojoj se vodi službena zabilješka. Što znači da građani više činjenice ne moraju dokazivati već da to za njih radi uprava. Informatizacija Upravne jedinice Novo mesto počela je još 1998. godine, a sve kako bi bili što bliže građanima.