Nezavisne novine: Evropskim javnim finansijama potrebna je hitna konsolidacija zbog ekonomske krize koja je pogodila čitav svijet, ali evropske zemlje moraće uskoro da pronađu rješenje za mnogo veći problem koji se nadvio nad njih – starenje stanovništva.

Iako će budžeti evropskih zemalja biti ugroženi zbog sve većeg broja penzionera, tek od 2015. godine, s obzirom na postojanje deficita u budžetima usljed ekonomske krize, ostaje im malo vremena da se pripreme za novi udarac. Grčka, Irska i Španija već osjećaju posljedice sve starije populacije i teško da će moći da podmiruju sve veća izdvajanja za penzije i brigu o starima. "Održivost finansija je veoma važna i jedan od najvažnijih faktora puštanja obveznica u promet", izjavio je ekonomista iz ING banke Martin van Vlit.

Zbog smanjenja broja radnih mjesta na tržištu rada i sve većeg broja penzionera sve više država će doći u poziciju da umjesto da četvoro radnika "izdržava" jednog penzionera taj broj bude prepolovljen, pa će na jednog penzionera ići samo dva radnika. Najveći pad broja zaposlenih u odnosu na broj penzionera očekuje se između 2015. i 2035. kada generacija iz perioda bebi buma treba da se penzioniše, stoji u izvještaju EK. EK predviđa da će potrošnja za stare porasti sa 2,7 odsto GDP na 25,8 procenata GDP do 2035. godine, odnosno na 27,8 procenata GDP do 2060. godine. Projektovani uticaj starenja populacije na javne finansije prevazići će efekte koje je imala trenutna svjetska ekonomska kriza više puta, istakla je EK.