Oslobođenje: Pomoćnik federalnog ministra finansija za trezorsko poslovanje Pero Ivošević sa saradnicima održao je jučer sastanak sa predstavnicima gradova i općina iz Federacije BiH. Tema sastanka bilo je skoro uvođenje trezorskog poslovanja na lokalnom nivou.

„Lokalne zajednice će se morati odnositi prema javnim sredstvima i sredstvima poreznih obveznika vrlo racionalno. U januaru 2002. godine Federacija je uvela trezorski sistem poslovanja, a donošenjem novog Zakona o budžetu FBiH propisana je obaveza trezorskog poslovanja i na nivou kantona i općina. Do početka realizacije neophodno je uspostaviti cjelokupnu informatičku podršku i početi aktivno primjenjivati ovakav način upravljanja javnim sredstvima“, istakao je Ivošević.

Uvođenjem sistema trezorskog poslovanja ostvaruju se značajni ciljevi, a najznačajniji je da obaveze prema budžetskim korisnicima ne budu veće od iznosa koji je predviđen budžetom za određeni fiskalni period. Federalno ministarstvo finansija pripremilo je pet priručnika za nove korisnike trezorskog poslovanja i oni će biti distribuirani do kraja ovog mjeseca, saopćeno je iz Ministarstva finansija FBiH.