Dnevni avaz: Predsjedavajući Vijeća ministara BiH  Nikola Špirić izjavio je jučer u Sarajevu da potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanja (SAA) sa EU predstavlja širom otvorena vrata evropskoj budućnosti BiH te je pozvao „sve institucije i pojedince da ne usporavaju evropski put zemlje“.

On je na promociji SAA i radnoj konferenciji „Uloga državne uprave u implementaciji Sporazuma“, koje je organizirala Direkcija za evropske integracije (DEI) BiH, kazao da potpisivanje SAA sa EU predstavlja poziv BiH da izađe iz prošlosti i okrene se evropskoj budućnosti. Naglasio je i da BiH sada čeka mnogo obaveza, jer „ovaj sporazum nije jednosmjerna ulica“.

U prvoj fazi čeka nas dosta odricanja, ali i pogodnosti u smislu povećanja investicija, otvaranja radnih mjesta, viših plata i penzija te poboljšanja životnog standarda – rekao je Špirić.

Dodao je i da je BiH potrebna ustavna reforma kao i dio evropskog puta.

Potrebna nam je reforma Ustava BiH, ali da se pri tom poštivaju Dejtonski i Vašingtonski sporazum, prema ideji evropskog komesara Olija Rena (Olli Rehn) da ova reforma treba biti evolucija, a ne revolucija Ustava – rekao je jučer Špirić.

Direktor DEI BiH Osman Topčagić kazao je da je potpisivanje SAA rezultat truda i napora koje je BiH od 1996. godine uložila za stvaranje pozitivnog odnosa sa EU.

Topčagić je naglasio da je u BiH oko 200 državnih službenika iz različitih ministarstava operativno uključeno u proces evropske integracije BiH, kao i 65 zaposlenih u DEI BiH.