Основна начела у проведби реформских мјера Стратешког оквира за јавну управу су начела европског управног простора и добре управе: поузданост, предвидљивост, одговорност и транспарентност, финансијска одрживост и учешће грађана у доношењу и провођењу политика и прописа.
Један од начина имплементације горе наведених начела у јавну управе у Босни и Херцеговини је кроз увођење система за управљање квалитетом. С тим циљем на Јахорини је 28. и 29. маја одржана радионица за планирање новог оперативног плана за увођење управљања квалитетом у Босни и Херцеговини 2019-2022. Радионицу су иницирали, те присуствовали представници Канцеларије координатора за реформу јавне управе, Института за стандардизацију БиХ, Агенције за државну службу БиХ, Агенције за дражавну службу Федерације БиХ, Агенције за државну управу РС и Пододјељења за људске ресурсе Владе Брчко дистрикта БиХ. Програм јачања јавних институција у БиХ којег имплементира њемачки GIZ  који од раније подржава активности на модернизацији јавне управе, дао је своју подршку и овом догађају.
Ради подсјећања, Савјет министара БиХ је 2017. године усвојио Оперативни план за имплементацију увођења управљања квалитетом у институције БиХ 2016-2018.година, те је његовом имплентацијом Босна и Херцговина препозната као једна од водећих земаља у овој области у регији. Паралелно, владе Федерације БиХ и Републике Српске донијеле су закључке о увођењу модела за управљање квалитетом CAF на својим управним нивоима, те су и овдје урађени значајни кораци.
Међутим, потреба која проистиче из Приниципа за јавну управу које је развила SIGMA за земље Западног Балкана за синхронизованим дјеловањем на пољу управљања квалитетом на цијелом простору БиХ, препозната је од горе наведених учесника и иницирано је стварање                                                                                                     јединствене платформе за ову област, а која ће бити подржана од Савјета министара БиХ, односно влада ентитета и Брчко дистрикта БиХ.
Циљ оперативног плана за увођење управљања квалитетом у Босни и Херцеговини 2019-2022. јесте континуирано и планско унапређење јавне управе у ефикасну и ефективну управу, која ће пружати квалитетну услугу свим грађанима Босне и Херцеговине.