Да би Босна и Херцеговина напредовала у процесу европских интеграција она мора испунити основни критериј а то је реформисати јавну управу, поручено је Министарству иностраних послова БиХ у дипломатским контактима, а о чему је Канцеларија координатора за реформу јавне управе званично обавијештена.

Министарство иностраних послова Босне и Херцеговине обавијестило је Канцеларију да је, у дипломатским контактима, Европска унија указала на потребу окончања процеса усвајања Стратегије реформе јавне управе, при чему је истакнуто да је Савјет министара БиХ у септембру 2018. године усвојио Стратешки оквир за реформу јавне управе за период 2018 – 2022, а да су Владе Федерација БиХ и Брко Дистрикта БиХ усвојиле стратегију у јуну 2018. године док Стратегија још није усвојена у Републици Српској.

„Већ дуже вријеме упозоравамо на процедуру одуговлачења усвајања Стратешког оквира за реформу јавне управе и посљедице које због тога слиједе. Сада смо добили и званичну потврду из ЕУ да ће се зауставити свака врста међународне финансијске подршке овом сектору уколико се овакав приступ настави. Иако наши званичници декларативно кажу да се заузимају за реформе, као што је то сада у Бриселу, поводом предаје одговора на додатна питања из европског упитника, рекао предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, суштински се та реформа опструише из политичких разлога“, истакао је Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе.

Он је додао да ће о овом допису Министарства вањских послова информисати све нивое власти, како би „покушали још једном да скренемо пажњу на штету која се прави и привреди и грађанима, као и да апелујемо на Владу РС да и она усвоји Стратешки оквир за РЈУ, као што су то урадили остали нивои власти, како не би били једина земља у региону која тај услов није испунила и како би се одмах могао започети процес израде акционог плана“.

„Канцеларија координатора за РЈУ БиХ ће све урадити што је у њеној моћи и надлежности да се овај застој отклони, али кључна одлука је на политици“, рекао је Ћузулан.

ЕУ упозорава да кашњење у усвајању предметне Стратегије на свим нивоима спрјечава израду Акционог плана за провођење реформе јавне управе, као и примјену конкретних реформи у сектору јавне управе. Неусвајање Стратегије на свим нивоима власти такођер доводи у питање и међународну финансијску подршку у овом сектору, будући да су због недостатка напретка у овом процесу главни међународни донатори – Шведска, Норвешка и Данска – одлучили да повуку неискориштена средства из Фонда за реформу јавне управе, а наведена средства, уз ИПА-у, чине основно финансијско средство за примјену реформи у сектору јавне управе. Такођер, ЕУ истиче да је реформа јавне управе дио основних критерија које БиХ треба да испуни како би напредовала у процесу приступања ЕУ“, стоји у допису Министарства вањских послова.