Конференција о теми: „Професионализација државне службе између политике и управе“ одржана је 12. и 13. новембра у Даниловграду, а у организацији Регионалне школе за јавну управу РеСПА.

Земље западног Балкана, у свом процесу приближавања ЕУ, требају хармонизовати своје јавне управе са принципима европског управног простора, а што, према дефиницији СИГМА-е значи: "Дијељени принципи јавне управе међу земљама чланицама ЕУ чине услове &qуот;европског управног простора" (ЕУП).

"ЕУП укључује сет заједничких стандарда за активности у оквиру јавне управе који су дефинисани законом и проводе се у пракси кроз процедуре и механизме одговорности“.

Фокус конференције били су изазови професионализације и деполитизације јавних управа на западном Балкану. Потребу за бољим управљањем политичким интервенцијама у политици особља и управном одлучивању препознаје већина посматрача политичко-административне стварности у земљама чланицама РеСПА-е. Иако је пуна деполитизација јавне службе жеља коју нису потпуно испуниле чак ни многе земље чланице ЕУ, амбиција да се смањи политизација јавних институција и да се повећају професионалне компетенције у државној служби је генерална покретачка снага за промјену.

На конференцији су подијељена искуства и научене лекције  у професионализацији државне службе у Пољској, Естонији, Словенији, Холандији, Хрватској….

Учесници конференције били су представници из институција јавне управе са западног Балкана, укључујући више званичнике укључене у припрему и проведбу управних реформи у ресорним министарствима, канцеларијама премијера/ канцеларијама влада и/или канцеларијама за интеграцију у ЕУ, експертску радну групу РеСПА-е о УЛЈП и представнике угледних регионалних и међународних институција, професионалце у овој области, академију, грађанско друштво и представнике тхинк танк организација.

Конференцији су присуствовали Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе и Александар Каришик, шеф оперативне јединице у Канцеларији коордиантора за реформу јавне управе.