Чланови самосталног синдиката државних службеника и намјештеника Федерације Босне и Херцеговине на Бјелашници су организирали сједницу Управног одбора и  састанак предсједника кантоналних и опћинских одбора те осталог чланства. При припреми за састанак, представници Синдиката и синдикалних организација исказали су заинтересираност да се детаљније упознају са процесом реформе јавне управе у Босни и Херцеговини (РЈУ). Тим поводом, презентацију о процесу јавне управе у нашој земљи, неким од постигнућа те будућим корацима на овом пољу, одржала је државна координаторица за РЈУ Семиха Боровац која је изразила захвалност синдикалцима „на показаном интересовању за овај веома важни процес за БиХ“.

– Ако погледамо систем јавне управе у БиХ, знамо да је наша земља у складу са Уставом конституисана као сложена држава састављена од два ентитета, Федерације и Републике Српске и посебне административне јединице Дистрикта Брчко БиХ. Федерација БиХ састоји се од десет кантона, док су у оба ентитета и у ФБиХ и РС опћине и градови организовани као јединице локалне самоуправе.

Овакву сложену организацију државе прати и сложена оргаизација управе. БиХ као и остале земље у транзицији, има потребу да своју јавну управу организује у складу са стандардима и принципима који се примјењују у земљама Европске уније и региона. То је прије свега неопходно због потребе грађана за ефикаснијом, одговорнијом, учинковитијом и транспарентнијом јавном управом на сва четири нивоа власти у БиХ. Ово су два основна разлога због којих се приступа реформи јавне управе, рекла је између осталог Боровац.

Кроз презентацију процеса РЈУ, Боровац је навела постигнућа по реформским областима, те је истакла гдје су највећи застоји.

-Крајем ове године истиче Ревидирани акциони план 1 за провођење Стратегије за реформу јавне управе, а његова реализација је око 55 посто. То значи да је још доста посла пред нама, када је у питању реформирање управе. Због тога је у току финализација документа који смо назвали „Реформа јавне управе – Пут напријед“, а који ће бити упућен на државну, ентитетске и владу брчко дистрикта на усвајање – казала је Боровац.

Координаторица Боровац такођер је поручила представницима Синдиката да могу бити користан партнер канцеларији координатора.