Конференција којом се означава почетак пројекта који финансира ЕУ „Модернизација система управљања људским потенцијалима у државној служби (ЕУХРМ)“ одржана је данас у Делегацији Европске уније у БиХ.

Пројекат представља дио шире подршке коју Европска унија пружа реформи јавне управе у БиХ, као важан дио свеукупног процеса европских интеграција, с циљем да допринесе изградњи ефикасније и транспарентније јавне управе у БиХ, која је и на услузи грађанима.

Др. Рензо Давидди отправник послова Делегације ЕУ у БиХ је изјавио: "Европска унија је развила високе стандарде у области државне службе и управљања људским ресурсима и стога очекује исто од било које земље која тежи да поднесе захтјев за чланство у ЕУ. Придржавање критерија за европске интеграције значи примјену управо ових начела: изразито одвајање између политике и јавне управе, стручна и непристрасна државна служба и укупна постојаност управних и правосудних система у примјени и провођењу здравог чврстог правног оквира. У том погледу, пред БиХ је дуг пут. То је разлог због којег је ЕУ и даље снажно посвећена заједничком раду са БиХ у побољшању квалитете својих државних служби".

На конференцији је поред планираних активности и очекиваних резултата пројекта, представљен и нацрт документа «Оквир политике за развој управљања људским потенцијалима у структурама јавне управе у БиХ». Овај документ припремљен је од стране Надзорног тима из реформске области управљања људским потенцијалима, којег чине представници кључних институција надлежних за ову област са нивоа БиХ, Федерације БиХ, Републике Српске и Брчко дистрикта БиХ , уз подршку експерата СИГМА/ОЕЦД-а. Циљ Оквира политика је да пружи јединствену платформу за будуће реформске кораке у области управљања људским потенцијалима, који је током конференције подржан од стране представника релевантних институција надлежних за управљање људским потенцијалима на свим нивоима власти у БиХ. 

Европска унија финансира ЕУХРМ пројекат из средства Инструмента за претприступну помоћ (ИПА 2011) у износу од 1.769.000,00 еура. 

Главне активности пројекта усмјерене су на побољшање управљања људским потенцијалима у државној служби у БиХ кроз побољшање законодавног оквира и јачање капацитета, са посебним нагласком на унапријеђење система планирања, запошљавања и одабира људских потенцијала.

Семиха Боровац, државна координаторка за реформу јавне управе у БиХ, изјавила је: „Од влада на свим нивоима очекујемо политичку подршку за усвајање документа „Оквир политике за развој управљања људским потенцијалима у структурама јавне управе у БиХ“ којим се утврђује политика будућег дјеловања власти у области управљања људским потенцијалима, као и пуну подршку у имплементацији пројекта јер се њим стварају услови за побољшану и хармонзирану регулативу у области државне службе у складу са обавезама које проистичу из Стратегије реформе јавне управе и Споразума о стабилизацији и придруживању. Канцеларија има велика очекивања од овог пројекта, а што се првенствено односи на унапређења која се требају постићи у смислу боље организације јавне управе путем провођења свеобухватне анализе радних мјеста која ће служити као основ за побољшање описа послова, те систематизације радних мјеста у органима управе”.

Кључни корисници пројекта су Министарства правде БиХ и ФБиХ, Министарство управе и локалне самоуправе РС, затим Агенције за државну службу/управу БиХ, ФБиХ и РС, као и Пододјељење за људске ресурсе Брчко дистрикта БиХ. 

Пројект  планира и да сарађује са 15 додатних пилот институција са свих нивоа власти у БиХ. Пројект ће такођер допринијети реализацији циљева Стратегије реформе јавне управе као и мјера предвиђених у Ревидираном акционом плану 1 (РАП 1) у реформској области управљања људским потенцијалима. 

У наредних 22 мјесеца, пројекат ће проводити фирма Еурецна С.п.А у конзорцију са компанијма ГДСИ и Ђикић Цонсултинг Сервицес.