Након усвајања Стратегије за борбу против корупције обвеза сваке институције у БиХ је израда плана интегритета, интерног документа којим се ствара јединствен организацијски и методолошки оквир за процјену ризика од корупције у опћим и специфичним областима функционирања институција.

Како би институцијама олакшали ту борбу фирма Нет Цонсултинг креирала је софтверски алат &qуот;е-Процјена ризика&qуот; који ће омогућити свакој институцији да кроз анонимну анкету, преко одговора запослених, уочи евентуални ризик за корупцију, односно да изврши самопроцјену изложености институције за настанак корупције на радном мјесту.  

"Софтверски алат е-Процјена ризика ће омогућити институцији да креира питања за процјену ризика корупције, генерише ПИН кодове за логовање у анкету који запосленицима осигуравају потпуну анонимност приликом попуњавања анкете, сублимира резултате анкете у моменту закључења процеса анкетирања'', каже Вишња Мариловић из фирме Нет Цонсултинг, која је практичар из области увођења интерних програма борбе против корупције.  

Анкета која се буде радила бити ће прилагођена спецификуму институције. "У сaрадњи са нама институција препознаје које су то области које требају бити укључена у питања која ће се налазити у анкети те иста попуњавају на већ наведени начин запосленици. Резултати анкете су кључни за саму процјену ризика. Анкета ће евидентирати које су то кључне точке код којих ризик постоји јер ће сами запосленици исте точке препознати и указати на њих својим одговорима или точке код којих су велика одступања у одговорима запосленика", каже наша сaговорница.

Успјех сличних искустава у свијету

Свјетска искуства свједоче о успјеху сличних пракси. У свијету се област Етике и усклађености (Етхицс анд Цомплианце) успјешно примјењује у јавним и приватним организацијама. Код нас је та област тек у зачетку, но можемо пуно учити и примјенити научено из свијета. Свјетске институције и организације имају цијеле одјеле који се баве Етиком и усклађености те Плановима интегритета (Риск ассессмент) управо у циљу смањивања ризика те повећавања ефикасности рада. Самим тиме институција или организација се може усредоточити на успјешно одрађивање својих радних задатака када је свјесна својих ризичних тачака. Такође, овим начином се врши и превенција било каквих ризика и потенцијалних штета што је од великог значаја свакој институцији и на свјетском и на домаћем нивоу.  

Додајући да ће институција посветити посебну пажњу таквим ризичним точкама те предложити мјере за исте. Самим тиме, каже, ризик од настанка било какве штете по институцију се смањује.

Додаје да се утврђивање постојања ризика од настанка корупције у институцији се ради на бази самопроцјене запослених у институцији.

"Сваки запосленик зна у којем сегменту из његовог дјеокруга рада постоје недостаци у процедурама и процесу рада и одлучивања. Испуњавање анкетних упитника је кључно за креирање плана интегритета. Обрада резултата анкете је процес који у коначници показује осјетљивост институције на ризике од корупције", истиче она.  

Мариловић наводи да је веома важно истакнути да процјена ризика (план интегритета) о којој је овдје ријеч није утврђивање да ли корупције има или нема у одређеној институцији, већ на који начин поједини неовисни елементи (вањски) могу створити ризичне "зоне" за развијање корупције, и који то зависни (унутарњи) фактори, нпр. понашања појединаца, институционална култура итд., могу створити ризик од коруптивних појава те како системским мјерама одговорити на спрјечавање ризика.  

Напомиње, да је обавеза сваке институције да изради План интегритета произилази из Стратегије борбе против корупције БиХ (2009. – 2014.), Опћег плана борбе против корупције Владе ФБиХ (2012. – 2014.), Стратегије борбе против корупције у Републици Српској (2013. – 2017.).  

Будући да је План интегритета у суштини одговор институције на спрјечавање ризика од корупције може се рећи да ће умногоме доприњети у онемогућавању појаве системске корупције унутар институције. Интегритет институције ће се подићи на виши ниво и доприњети враћању повјерења грађана у институције система, каже Мариловић. (Извор: Екапија.ба)