У Добоју је у уторак завршена дводневна радионица за новинаре о теми “Реформа јавне управе – гдје смо данас” у организацији Уреда координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини и Њемачког друштва за међународну сарадњу (ГИЗ), а у склопу Програма јачања јавних институција.

Циљ радионице био је упознавање новинара са процесом и досадашњим постигнућима у реформи јавне управе, те кључним изазовима и даљим активностима у овом процесу.

“Процес реформе јавне управе у БиХ требао би бити пуно видљивији за јавност, како би грађани сазнали зашто су нам реформе потребне И која је њихова корист. Циљ провођења реформе јавне управе у БиХ је стварање отвореније, ефикасније и транспарентније јавне управе која ће бити одговорнија према грађанима и која би пословним субјектима нудила квалитетније услуге на основу којих би постала истински покретач континуираног и одрживог друштвено-економског развоја&qуот;, изјавила је Семиха Боровац, државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ.

Она је подсјетила да је  проведба реформе јавне управе у БиХ изузетно важна за унапређење управних структура ради успјешнијег остваривања услова за чланство БиХ у Европској унији.“Подршка медија и невладиног сектора може потпомоћи проведбу реформе, али и допринијети раду Уреда координатора”, казала је Боровац.

Стојанка Ћулибрк, координаторица за реформу јавне управе у БиХ подсјетила је на само почетке реформе те је говорила о стратешким документима без којих проведба реформе не би била могућа као ни њено праћење те о активностима које су до сада проведене, као и о кључним изазовима који стоје пред Уредом координатора, а један од њих је боља сарадња са медијима и невладиним сектором у БиХ.

Поред гђе. Боровац и гђе. Ћулибрк о реформским активностима у шест области: Стратешко планирање, координација и израда политика, Е-управа, Јавне финансије, Институционална комуникација, Управни поступци и управне услуге, те Управљање људским потенцијалима говорили су савјетници у овим областима те њихови сарадници: Звјездана Миличевић, Слађана Шкрба, Азра Бранковић, Мубера Бегић, Маја Рудан и Кенан Авдагић.

Говорећи о раду Фонда за реформу јавне управе у БиХ Анета Раић, шеф ица Јединице за донаторску координацију, финансије, мониторинг и евалуацију, између осталог, казала је да провођење циљева реформе јавне управе олакшава подршка међународних донатора окупљених у Фонд за реформу јавне управе и тиме је обезбијеђен хармонизован приступ провођењу мјера дефинисаних у Ревидираном акционом плану 1 на свим нивоима власти у БиХ.

О појединим активностима на проведби реформе на нивоу Федерације БиХ говорила је Мирсада Јахић, координаторица за реформу јавне управе из овог ентитета.

Сумирајући закључке радионице, модератор, доц. др. Саша Лесковац оцијенио је од важности информисаност јавности о темама као што су:  јавне расправе приликом доношења закона у БиХ, оцјењивање државних службеника, укљученост медија у процес израде нацрта буџета, разбијање предрасуда да реформа искључиво доноси смањење радних мјеста те утицај политике у области управљања људским потенцијалима.

Била је ово четврта радионица коју је Уред организирао за медије И представнике невладиног сектора у БиХ. Иако је било позвано 40 медијских кућа, представници тек три медија одазвали су се позиву за учешће на радионици.