Агенција за информационо друштво Републике Српске /РС/ првог јануара наредне године почеће да склапа уговоре са министарствима, управама и управним организацијама о увођењу електронског потписа као замјене за својеручни потпис и печат.

На тај начин управни и други послови у хијерархији извршне власти, обављаће се електронским путем, односно биће омогућено да електронски документ добије правну снагу, било да је ријеч о електронској пошти или документу произашлом из рачунарског програма за обраду текста.

На одржаној презентацији електронског потписа предсједник Владе РС Александар Џомбић истакао је да ће корист од употребе електронског потписа бити видљиви и грађанима, односно свим физичким и правним лицима.

“Данашњи дан још је један доказ да је Влада РС благовремено препознала значај употребе информационо-комуникационих технологија без којих би пословне и друге активности у 21. вијеку биле незамисливе”, истакао је Џомбић.

Он је рекао да  информатизација цјелокупног друштва зависи од пословних субјеката који би били спремни да инвестирају у технологију електронског потписа којим би се користила и друга правна и физичка лица, те позвао све потенцијалне инвеститоре да се, сходно Закону о електронском потпису РС, обрате Министарству науке и технологије и потраже информације у вези са обављањем ових дјелатности.

Министар науке и технологије РС Јасмин Комић рекао је да је увођење електронског потписа у републичке органе управе предвиђено Законом о електронском потпису РС, а да су за двије године набављени софтверска и хардверска инфраструктура за тај посао, за шта је из Развојног програма РС обезбијеђено 500.000 КМ.

“Увођењем електронског потписа омогућиће се несметан и безбједан проток електронских докумената и даљи развој електронских услуга које ће управни органи користити у међусобној комуникацији, са пословним окружењем и са грађанима, а на тај начин поспјешиће се и електронско пословање, јер електронски потпис недвосмислено идентификује потписника документа”, рекао је Комић.

Он је нагласио да би увођење електронског потписа у скорој будућности требало резултирати потпуном елиминацији папирне форме у управним и другим пословима.

Директор Агенције за информационо фруштво РС Срђан Рајчевић рекао је да је електронски потпис далеко сигурнији и безбједнији од својеручног потписа и папирне форме.

Он је нагласио да је Агенција за информационо друштво потпуно кадровски и технички опремљена да посредством сертификационог тијела крене са увођењем електронског потписа у републичким органима управе.

Стратегија развоја “Е владе” у РС усвојена је прије три године, а пилот пројекат увођења електронског потписа представљен је 2008. године када је тадашњи премијер РС Милорад Додик ставио први електронски потпис на један управни акт.Увођење електронског потписа један је од захтјева ЕУ у чијим је чланицама електронски потпис у значајној примјени. (Срна)