Европска агенција за лијекове је прихватила критике европског омбудсмана и одлучила да представи податке о саставу и нежељеним ефектима лијекова.

Главни задатак ЕМА је надзор над лијековима након њиховог одобрења. Агенција је поручила да ће информације о ракутану-лијеку против акни, који је произвела једна фармацеутска компанија, ускоро понудити европској јавности.

„ЕУ Обсервер“ преноси причу о Ирцу чији је син починио самоубиство након употребе ракутана и који тренутно тужи компанију због лијека, који наводно, изазива психичке и физичке проблеме. ЕМА сматра да је ЕУ 2001. године починила неправду када је усвојила Директиву о транспарентности која не покрива „нуспојаве медикамената“.

Европски омбудсман Никифорс Диамандурос је упозорио ЕМА како не поштуије европске законе, напомињући да „мора одговорити на захтјеве јавности за приступ тим документима“.Агенција је зато одлучила да понуди информације о свим ефектима регистрованих медикамената, без обзира да ли постоји за то захтјев грађана или не. Фармацеутске компаније ће сада сигурно бити обазриве, јер су постале лака мета грађанима. (Независне новине)