САН: Док у Уреду за реформу јавне управе БиХ чекају да Вијеће министара усвоји извјештај, систем који се гура могао би довести до проблема јер странке желе контролисати све. Реформа јавне управе, која је један од увјета на путу БиХ у ЕУ, дужи је процес и не може бити готова преко ноћи, кажу у Делегацији Европске комисије у Сарајеву.

Смањује се разлика

На овом пољу постигнут је одређени напредак, именовани су координатори за ту реформу у ФБиХ, РС и Дистрикту Брчко, успостављени су контакти, постоји стратегија, акциони план… Ту је и меморандум о успостави јединственог фонда, који је потписан протекле године, одакле би се финансирала ова реформа јавне управе.

Експерти и „експерти“

Имам људе који раде са факултетом, по двије, три и четири године, а нису у стању да се уведу у овај посао. Ово је занатски посао, он се у Министарству изграђује и овдје се мора бити експерт. А ја имам „експерте“ које су ми утрпали из међународних институција, којима ми помажемо и они уче од нас, умјесто ми од њих – каже Емир Силајџић.

Сад треба уложити напоре у реализацији акционог плана – каже Зора Станић, гласноговорница Делегације Европске комисије у БиХ.

У овом тренутку РС је одмакла нешто даље од ФБиХ. Европска комисија процјењује напредак на нивоу државе, али, каже Станићева, поздравља напредак и на нижим нивоима власти. Осим тога, упозорава она, мора се имати у виду и да је структура РС једноставнија од оне у Федерацији.

Дејан Буха, сарадник за комуникације и информације у Уреду за реформу јавне управе БиХ каже за „Сан“ да је при крају израда извјештаја за протекла четири мјесеца ове године. Он претпоставља да разлика између РС и ФБиХ неће бити велика по управним нивоима као до сада, јер у претходном извјештају нису били доступни сви подаци.

У наредним данима овај извјештај прослиједит ћемо Вијећу министара БиХ – рекао је Буха, који није желио рећи шта пише у том извјештају све док га Вијеће министара не усвоји.

Гомилају савјетнике

Међу стварима које су замишљене у Федерацији су и измјене Закона о државним службеницима, према којима би помоћници министара убудуће умјесто државних службеника, требали бити изабрани званичници, које би могле постављати и уклањати политичке партије. Помоћник министара за буџет у Министарству финансија ФБиХ Емир Силајџић тврди да су „сви против овакве реформе“.

Пут у конфузију

Емир Силајџић се лично, тврди, не бори за своју позицију јер му пензија није далеко. Али, упозорава да људи који се желе на овај начин прогурати, не познају процедуре, да су им различити нивои образовања – од средње школе, до факултета који немају везе са Министарством.

Они нису никад радили у државним органима, не знају ни процедуре по којим функционише државни орган – каже Силајџић и упозорава да ће „начин на који се жели реформисати јавна управа, довести до апсолутне деструкције и опће конфузије.

Морају се узети у обзир упозорења која долазе од федералног Уреда за законодавство, који је дао негативно мишљење о овом питању. И ОХР је такођер упозорио неколико пута да се то не може урадити, али они то ипак гурају – каже Силајџић.

Логика је прилично јасна: нова власт жели запошљавати своје људе. Сад то не могу па су зато нагомилали савјетнике. Доведена су 72 човјека. Немам ја ништа против савјетника који су баш савјетници и који ће нам нешто помоћи, међутим, чињеница је да је већина „савјетника“ апсолутно неписмена за функцију на коју су доведени. То говорим са аспекта финансија, гдје не да вам помажу већ практично доводе до конфузије у раду – каже