SAN: Dok u Uredu za reformu javne uprave BiH čekaju da Vijeće ministara usvoji izvještaj, sistem koji se gura mogao bi dovesti do problema jer stranke žele kontrolisati sve. Reforma javne uprave, koja je jedan od uvjeta na putu BiH u EU, duži je proces i ne može biti gotova preko noći, kažu u Delegaciji Evropske komisije u Sarajevu.

Smanjuje se razlika

Na ovom polju postignut je određeni napredak, imenovani su koordinatori za tu reformu u FBiH, RS i Distriktu Brčko, uspostavljeni su kontakti, postoji strategija, akcioni plan… Tu je i memorandum o uspostavi jedinstvenog fonda, koji je potpisan protekle godine, odakle bi se finansirala ova reforma javne uprave.

Eksperti i „eksperti“

Imam ljude koji rade sa fakultetom, po dvije, tri i četiri godine, a nisu u stanju da se uvedu u ovaj posao. Ovo je zanatski posao, on se u Ministarstvu izgrađuje i ovdje se mora biti ekspert. A ja imam „eksperte“ koje su mi utrpali iz međunarodnih institucija, kojima mi pomažemo i oni uče od nas, umjesto mi od njih – kaže Emir Silajdžić.

Sad treba uložiti napore u realizaciji akcionog plana – kaže Zora Stanić, glasnogovornica Delegacije Evropske komisije u BiH.

U ovom trenutku RS je odmakla nešto dalje od FBiH. Evropska komisija procjenjuje napredak na nivou države, ali, kaže Stanićeva, pozdravlja napredak i na nižim nivoima vlasti. Osim toga, upozorava ona, mora se imati u vidu i da je struktura RS jednostavnija od one u Federaciji.

Dejan Buha, saradnik za komunikacije i informacije u Uredu za reformu javne uprave BiH kaže za „San“ da je pri kraju izrada izvještaja za protekla četiri mjeseca ove godine. On pretpostavlja da razlika između RS i FBiH neće biti velika po upravnim nivoima kao do sada, jer u prethodnom izvještaju nisu bili dostupni svi podaci.

U narednim danima ovaj izvještaj proslijedit ćemo Vijeću ministara BiH – rekao je Buha, koji nije želio reći šta piše u tom izvještaju sve dok ga Vijeće ministara ne usvoji.

Gomilaju savjetnike

Među stvarima koje su zamišljene u Federaciji su i izmjene Zakona o državnim službenicima, prema kojima bi pomoćnici ministara ubuduće umjesto državnih službenika, trebali biti izabrani zvaničnici, koje bi mogle postavljati i uklanjati političke partije. Pomoćnik ministara za budžet u Ministarstvu finansija FBiH Emir Silajdžić tvrdi da su „svi protiv ovakve reforme“.

Put u konfuziju

Emir Silajdžić se lično, tvrdi, ne bori za svoju poziciju jer mu penzija nije daleko. Ali, upozorava da ljudi koji se žele na ovaj način progurati, ne poznaju procedure, da su im različiti nivoi obrazovanja – od srednje škole, do fakulteta koji nemaju veze sa Ministarstvom.

Oni nisu nikad radili u državnim organima, ne znaju ni procedure po kojim funkcioniše državni organ – kaže Silajdžić i upozorava da će „način na koji se želi reformisati javna uprava, dovesti do apsolutne destrukcije i opće konfuzije.

Moraju se uzeti u obzir upozorenja koja dolaze od federalnog Ureda za zakonodavstvo, koji je dao negativno mišljenje o ovom pitanju. I OHR je također upozorio nekoliko puta da se to ne može uraditi, ali oni to ipak guraju – kaže Silajdžić.

Logika je prilično jasna: nova vlast želi zapošljavati svoje ljude. Sad to ne mogu pa su zato nagomilali savjetnike. Dovedena su 72 čovjeka. Nemam ja ništa protiv savjetnika koji su baš savjetnici i koji će nam nešto pomoći, međutim, činjenica je da je većina „savjetnika“ apsolutno nepismena za funkciju na koju su dovedeni. To govorim sa aspekta finansija, gdje ne da vam pomažu već praktično dovode do konfuzije u radu – kaže Silajdžić.