Дистрикт Брчко је јединица локалне самоуправе која има своју специфичност – ипак, активно се укључила у реформске процесе заједно с ентитетима и државом. Одлуком Европске комисије ова локална заједница представља пилот пројект у области реформе јавне управе, који ће потом бити примијењен у Босни и Херцеговни, преноси Федерална телевизија.

У брчанским јавним институцијама свакодневно исти призори. Гужве на шалтерима, грађани чекају у редовима, нервозни и фрустрирани. О дигитализацији јавне управе се већ дуго прича – она би у великој мјери олакшала грађанима.

„Сваки папир је процедура од два сата”.

„Пуно времена се изгуби”.

„Преко 70 посто људи писмено је за то”.

Чланови надзорних тимова за реформу јавне управе Савјета министара Босне и Херцеговине, ентитеских и Владе и Дистрикта Брчко тренутно раде на приоритизацији Акционог плана за реформу јавне управе, с циљем доношења што бољег акционог плана, али и да, што је могуће више, буду сагледана и отклоњена уска грла.

„Новина је да смо донијели политички правни оквир усвајањем документа који се зове заједничка платформа, који представља обавезу влада ентитета, Дистрикта Брчко и државног нивоа на реализацији по Акционом плану, али и Стратешком самом оквиру”, објашњава Давор Шолаја, координатор за реформу јавне управе Владе Брчко дистрикта БиХ.

Од реализације Акционог плана очекује се дигитализација услуга, с обзиром на то да су млади константно активни путем електронских мрежа.

“Сама управа треба да доживи једно ново рухо, гдје би отприлике могла да буде препознатљива као добра управа. То је оно чему ми тежимо сви – да направимо модел да се не чека, да не видите више гужве на шалтерима”, додаје Шолаја.

Из невладиног сектора истичу потребу за квалитетном реформом јавне управе, која првенствено укључује систематизацију радних мјеста, јер тренутно у јавној управи има око 30 посто више запослених него што је потребно. Осим систематизације, важно је јасно дефинисати и одговорности запослених.

“Имате феномен – људи који раде у јавној управи понекад уопће немају норму која им се вреднује за плату. Можете да имате неко радно мјесто, да радите два сата, а да примате пуну плату – и тако мјесец дана. С друге стране, имате одређене радне позиције гдје људи заиста раде и заиста зараде своју плату”, каже Божидар Јовић, из Удружења грађана Демос.

Реформа јавне управе један је од приоритета за улазак Босне и Херцеговине у Европску унију. На недавном састанку у Брчком, бивши супервизор Џонатан Менути изразио је забринутост због кашњења и изазова у проведби реформи у области управе.