У Сарајеву је 30. маја ове године одржан састанак Савјетодавног тијела Савјета министара БиХ за сарадњу са невладиним организацијама са представницима институција БиХ.

На састанку је разговарано о Споразуму о сарадњи између Савјета министара Босне и Херцеговине и невладиних организација у Босни и Херцеговини, који је први пут потписан 2007. године, а потом и 2017. године, те о улози Савјетодавног тијела, које је успостављено Одлуком Савјета министара о оснивању Савјетодавног тијела Савјета министара Босне и Херцеговине за сарадњу са невладиним организацијама („Службени гласник БиХ“ број 80/20), нарочито сада у периоду интензивираног евроинтеграционог пута Босне и Херцеговине. Поред тога, разговарано је и о изазовима који постоје како унутар самог цивилног друштва, тако и у односу између цивилног друштва и органа власти на свим административним нивоима у Босни и Херцеговини.

Учесници састанка су истакли да је крајње вријеме да се цивилно друштво схвати и прихвати као истински партнер институција власти, те да цивилно друштво мора бити неизоставан фактор у процесу преговарања са Европском унијом, што је и један од захтјева Европске комисије према Босни и Херцеговини.

Закључено је да се састанци Савјетодавног тијела и представника институција власти требају одржавати редовно, те да се редовно мора вршити размјена информација између цивилног друштва и органа власти.

У име Савјетодавног тијела састанку су присуствовали предсједавајућа Савјетодавног тијела Аида Дагуда и чланови Савјетодавног тијела, Нада Голубовић, Илија Трнинић и Томислав Мајић, док су се испред институција БиХ одазвали представници/е Министарства правде БиХ (Селма Џихановић-Гратз), Министарства спољних послова БиХ (Амра Џидић), Министарства цивилних послова БиХ (Никола Ашанин), Министарства одбране БиХ (Јасминка Јажић), Канцеларије координатора за реформу јавне управе (Ведрана Фалаџић), Дирекције за европске интеграције (Амила Опардија и Сузана Мијатовић), те Дирекције за економско планирање (Жељко Рајић).