У Сарајеву је у уторак, 16.4.2024. године, одржан седми састанак Радне групе за рефому јавне управе (ПАР) између Европске уније и Босне и Херцеговине. Први дио састанка био је посвећен политичком дијалогу на високом нивоу. У уводном дијелу политичког дијалога обратио се министар правде БиХ Давор Буноза, а састанком је копредсједавао секретар Министарства правде БиХ Жељко Богут.

С представницима Европске комисије разговарано је о функционалној јавној управи, управљању јавним финансијама, изградњи професионалне државне службе и усклађивању законодавства о државној служби на различитим нивоима власти. У дијелу састанка на техничком нивоу разговарало се о провођењу Стратегије и Акционог плана за рефому јавне управе у БиХ, те о одговорности и управљању људским потенцијалима у државној служби. Дијалогом на техничком нивоу копредсједавао је координатор за реформу јавне управе Дарко Касап.

Са стране ЕУ састанком је копредсједавала Барбара Хесус – Гимено из Европске комисије. Неке од активности које су власти у БиХ реализовале, а које су везане за 14 кључних приоритета из Мишљења Европске комисије и препоруке Комисије, су усвајање измјена и допуна Закона о државној служби у институцијама на државном нивоу, успостављање Координацијског тијeла за реформу јавне управе те усвајање Закона о слободном приступу информацијама. Европској комисији је, такођер, достављена и радна верзија Програма интегрисања БиХ у ЕУ. Европска комисија очекује да власти у БиХ у наредном периоду у фокус ставе израду и усвајање ревидираног Акционог плана за реформу јавне управе, веће финансијско власништво и одрживост реформе јавне управе, саопштено је из Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине.