У сједишту Организације за економску сарадњу и развој (ОЕСР) у Паризу данас је одржана конференција на највишем нивоу о реформи јавне управе у земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима за чланство у Европској унији под називом: “Начела јавне управе”, а које је развила СИГМА. У раду конференције учествовала је и делегација Босне и Херцеговине: Дарко Касап, замјеник координатора за реформу јавне управе у Босни и Херцеговини, Давор Буноза, министар правде БиХ те Ивана Зовко – Планинић, предстојница уреда министра правде.

Циљ конференције био је ажурирати Начела реформе јавне управе за 2023. годину, те размијенити искуства и мишљења како та начела могу ојачати националне реформе јавне управе сваке поједине земље. Конференција је отворила и расправу о важности реформе јавне управе за постизање циљева секторске политике који чине кључни дио агенде проширења Европске уније.

Конференцију су отворили Матхиас Цорманн, генерални тајник ОЕСР-а и Оливер Вархелyи, европски комесар за проширење, а уз министре  и друге високо позициониране представнике администрације земаља Западног Балкана, у раду конференције учествовали су и представници: Европске комисије, међународних организација, цивилног друштва и медија.

Министар Буноза презентовао је резултате које је наша земља остварила у реформи јавне управе до сада, док је замјеник координатора говорио о плановима за будућност јавне управе у БиХ.

Министар Буноза у свом је излагању истакнуо како реформа јавне управе представља велики изазов за Босну и Херцеговину јер је, због специфичне уставне структуре, нужно хармонизирати прописе и поступања на државној, ентитетским, те на кантоналним нивоима у Федерацији БиХ.

Нагласио је како је на државном нивоу недавно усвојен Закон о слободи приступа информацијама којим се повећава степен транспарентности и отворености јавне управе, те којим је институцијама наложена проактивна објава информација. Казао је и то како би до краја године на државном нивоу требале бити усвојене Измјене и допуне Закона о државној служби који је такођер усклађен с европским захтјевима реформе јавне управе. Замјеник координатора Касап као приоритетне задаће и планове за будућност навео је деполитизовање јавне управе, задржавање квалитетне радне снаге, те дигитализацију јавне управе као и доношење нових прописа у складу с препорукама ЕУ, чиме ће грађанима бити омогућено лакше остваривање њихових права.

СИГМА ће 2024.године у земљама Западног Балкана уради мјерења по новим принципима која су данас презентована у Паризу , а она ће бити основ за даље унапређивање јавне управе у БиХ.