Уводним поздравима и излагањима започети су радни састанци између челника Дистрикта и чланова радних група с делегацијом Организације за економску сарадњу и развој (ОЕЦД) у вези с пружањем подршке кроз СИГМА програм на тему реформе јавне управе. Тематске цјелине које ће радне групе на дводневним састанцима усаглашавати заједно са стручњацима програма СИГМА тичу се адаптације и стварања ефикасне јавне управе кроз доношење нових закона о јавној управи и државној служби Брчко дистрикта БиХ.

Наиме, споменути закони налазе се у интензивној припреми како би у што скорије били спремни и усвојени, те ће радне групе на тематским састанцима изложити поједине интервенције и сугестије за њихово рјешавању у процесу провођења реформе јавне управе.

Присутни представници делегације ОЕЦД и програма СИГМА исказали су своје задовољство и похвале за досадашње предузете кораке извршне и законодавне власти Дистрикта на путу реформе. Они су мотивисали брчанске званичнике да, уз њихове сугестије, наставе радити и потврђивати своју опредијељеност у јачању и модернизовању јавне управе и тако представе Брчко дистрикт БиХ као инспирацију и примјер за све друге локалне заједнице у Босни и Херцеговини.

Подсјећамо, у новембру 2021. године челници Владе разговарали су о процесу реформе јавне управе с челницом ОЕЦД госпођом Бланком Лазаро, експерткињом за управљање јавним и људским ресурсима у програму СИГМА, односно заједничкој иницијативи ОЕЦД-а и Европске уније.

Састанку су такођер присуствовали супервизор за Брчко господин Мајкл Сканлан и представници ЕУ у БиХ и ОХР.