У Сарајеву је у петак потписан споразум о сарадњи између Самосталног синдиката државних службеника и намјештеника у органима државне службе, судске власти и јавних установа у Федерацији БиХ и Синдиката државних и локалних службеника и намјештеника Републике Хрватске.

Споразум о сарадњи су потписали Самир Kуртовић, предсједник Синдиката државних службеника и намјештеника ФБиХ, и Ива Шушковић, предсједница Синдиката државних и локалних службеника и намјештеника Републике Хрватске.

Након 30 година уприличено је потписивање споразума о будућој сарадњи, између два најјача синдиката у Босни и Херцеговини и Хрватској.

Обје стране су постигле споразум о билатералним пријатељским односима у областима синдикалне независности, синдикалних права и слобода, успостављању узајамно корисних дугорочних односа и реципроцитета, узимајући у обзир осигурање разумних услова рада и промоцију међународног разумијевања.

Kуртовић је након потписивања споразума истакао да се на ову сарадњу чекало 30 година.

“Ово је примјер како синдикати и на који начин требају да сарађују. Овај споразум је јако битан, посебно за наш синдикат јер ћемо имати доста искуства са синдикатом из Републике Хрватске. Битно је да су наш синдикат заједно са синдикатом из Хрватске чланице европског синдиката ЕПСУ-а и да ћемо заједно радити будуће пројекте, размјењиват ћемо едукације, семинаре, одређене прописе које буде радио синдикат из Републике Хрватске које је већ прошао јер је Хрватска у Европској унији”, казао је Kуртовић.

Поручио је да сарадња између два синдиката показује како треба да сарађују и политичари двије државе.

“Јако је битно истаћи да нас очекује у наредном периоду реформа јавне управе што је већ синдикат у Хрватској прошао и да ћемо сва искуства која имамо искористити у наредном процесу. Реформе јавне управе нема без синдиката, а ова сарадња између два синдиката ће послати јасну поруку како и на који начин треба са да се ради. Ово је начин како сутра и политике требају да се понашају и да се овакви споразуми потписују”, рекао је Kуртовић.

Шушковић је изјавила да је овим споразумом започет процес и поступак дугорочне сарадње са синдикатом у ентитету Федерација БиХ.

“Kористим ову прилику да вам честитам на досадашњим успјесима и честитам вам на потписаним колективним уговорима почетком ове године. Данас значите нама један добар примјер. Ми смо такође у процесу колективног преговарања и сигурно ћемо искористити како ми ваша искуства, тако и ви наша искуства у нашој дугорочној сарадњи”, нагласила је Шушковић.

На питање новинара колико је пораст цијена животних намирница утицао на живот државних службеника у ФБиХ, Kуртовић је истакао да чине све потребне напоре да заштите државне службенике и намјештенике.

“Та права ће бити заштићена из више разлога. Јавна управа и упосленици јавне управе су стуб државе Босне и Херцеговине. Ти људи су професионалци који морају извршавати своје задатке за добробит грађана. Успјели смо у протеклом периоду колико – толико ускладити плате са овим трошковима који су енормни. Одредбе колективног уговора који је потписан, владе морају поштовати”, истакао је Kуртовић.

Оба синдиката су чланови Европског савеза синдиката јавних служби – ЕПСУ.