Алуминистима школе Савјета Европе испред Босне и Херцеговине данас је у хотелу Европа у Сарајеву представљен документ “Јавна управа у БиХ: Од реформе до савременог система”.

На конференцији је истакнуто да без реформе јавне управе нема наставка ЕУ интеграција, као што интеграције у ЕУ може провести само реформисана, професионална и деполитизована јавна управа.

Адис Араповић, посланик у Парламенту Федерације БиХ рекао је да се сви надамо да ће “након вишегодишње стагнације, након усвајања Стратешког оквира и Акционог плана за реформу јавне управе 2018-22 и деблокаде Фонда, јавна управа кренути напријед”.

Он је посебно нагласио чињеницу да је “у Мишљењу и пратећем Аналитичком извјештају Европске комисије међу 14 кључних приоритета апострофирана и реформа јавне управе”.

Драган Ћузулан, државни координатор за реформу јавне управе изјавио је да су још увијек незадовољавајуће оцјене које БиХ добија од Европске комисије.

“БиХ је у раној фази реформе јавне управе и није било напретка у погледу осигурања професионалне и деполитизоване државне службе. Kако би се обезбједила професионална државна служба, процедуре државне службе морају бити засноване на принципима заслуга, и без политичког уплитања”, казао је Ћузулан и додао да “након што су усвојени стратешки документи, слиједи нам усвајање Заједничке платформе и Kоординационог одбора као политичког тијела за усмјеравање и вођење процеса реформе јавне управе, као и одлука свих нивоа власти о деблокади Фонда за реформу јавне управе у којем стоје неискориштена значајна средства, углавном међународних донатора.”

Замјеница амбасадора Норвешке Сири Андерсон посебно је истакла чињеницу да је њена влада била активни донатор Фонда и да за разлику од Шведске и Данске нису тражиле поврат средстава, након блокаде Фонда 2017. године.

“Ми смо разумјели да сте ви имали политички мотивисану блокаду Фонда и у том смислу смо имали стрпљења да сачекамо боље вријеме за реформе. Са наше стране изражавамо спремност за наставак подршке Фонду у координацији са осталим међународним донаторима и делегацијом ЕУ у БиХ”, рекла је Андерсон.

На конференцији су посебно наглашене препоруке и идеје за будућност реформе јавне управе, при чему је посебно истакнута дигитализација, односно увођење дигиталних технологија за преобликовање и побољшање управних поступака, као и успостављање система међусобног комуницирања између грађана и привредних субјеката и е-влада.