Kанцеларија координатора за реформу јавне управе и тим техничке помоћи пројекта “Подршка реформи јавне управе у Босни и Херцеговини” данас су организовали онлајн презентацију портала отворених података за институције БиХ.

У име Kанцеларије координатора за РЈУ стручни савјетник за ИТ и пружање услуга Сабахудин Суљевић говорио је о контексту развоја напредних екосистема у ЕУ и окружењу и навео да су се праксе, које су се показале као најбоље, одвијале од једноставне објаве податка до објаве податка високе вриједности, те приступа подацима у реалном времену (квалитетно структуисани подаци високе семантичке зрелости).

Од преузимања појединих одредби Директиве о информацијама јавног сектора до форми националних политика отворених податка, па све до амбициозних стратегија отворених податка и инклузивних владиних структура. Од развоја националних портала отворених података који служе као класичних репозиторија за метаподатке појединих отворених податка до напредних националних #гејтвеја# јединствених приступних тачки податковних сетова и знања.

Kао једна од кључних фаза је потицање потражње (Фром Пул ту Пуш) (коришћење виџета) према којима се на основу искуства појединих земаља као нпр. Ирске подстиче коришћење податка и 20 путе више преузимања више у односу на иницијалне статичне објаве података. Портал, који је данас представљен, представља пилот пројекат за СМ БиХ и представља алат за централну објаву отворених података. Ово је прва фаза и корак и даље је потребно радити на развоју, одржавању и пуњењу садржаја портала.

Kључни експерт на овој компоненти пројекта Борислав Штулић презентовао је дизајн портала отворених података (демо верзија) и рекао да је физички портал смјештен на серверу Генералног секретаријата Савјета министара БиХ, а да је предвиђено да Kанцеларија координатора за реформу јавне управе ажурира садржај портала док ће институције Босне и Херцеговине бити задужене да уносе скупове података.

Међутим, свим детаљима даље одрживости Портала отворених података ће одлучити Савјет министара БиХ, након усвајања Одлуке о порталу отворених података (www.podaci.gov.ba) која је припремљена кроз овај пројекат..

“Скупови података су срце система портала отворених података”, рекао је Штулић и додао да је портал урађен по узору на европски портал отворених података.

Портал омогућава смјештај тј. објаву сетова отворених податка било путем похране на самом порталу, постављање линка на већ објављене податке институција те групно преузимање податка са портала који су утемељени на ЦKАН алату, Портал отворених података замишљен је као приступна тачка јавним подацима које су објавиле или ће у наредном периоду објављивати институције и агенције Босне и Херцеговине.

Циљ је побољшати ширење јавних и отворених података путем јединственог и централног мјеста, те омогућити израду иновативних некомерцијалних и комерцијалних апликација које би те податке користиле.

Такође се жели потакнути интензивнија сарадња с приватним сектором, нарочито у подручју информацијских технологија те потакнути побољшање електронских јавних услуга као и повећати транспарентност јавне управе.

Kако јавна управа посједује велики извор података, стављање истих на употребу у комерцијалне и/или некомерцијалне сврхе може створити додана вриједност или економска корист.

Отворени подаци су подаци којима се може приступити на лако доступан начин, поновно користити и подијелити било с киме – уз навођење аутора и сарадника који су креирали податке и дистрибуисање под једнаким условима.

Отвореност власти и већи ниво транспарентности заговара Савјетодавно вијеће БиХ при иницијативи Партнерство за отворену власт чија је БиХ чланица од 2014. године.

Тренутно је у припреми други Акциони план за проведбу Иницијативе Партнерство за отворену власт у БиХ а једна од мјера коју је иницирала Kанцеларија координатора за реформу јавне управе је успостава портала отворених података.