Kанцеларија координатора за реформу управе Босне и Херцеговине у сарадњи с Агенцијом за статистику и Програмом јачања јавних институција који проводи ГИЗ установили су благи пораст у испуњавању стандарда транспарентности у институцијама на нивоу државе Босне и Херцеговине, у односу на прошлогодишње истраживање.

Молбе за попуну упитника достављене су на адресе 81 институције, а 62 институције дале су одговоре на свих 38 питања који се односе стандарде проактивне транспарентности.

Резултати су то трећег онлајн истраживања о испуњености стандарда проактивне транспарентности проведеног раније ове године након што је Савјет министра БиХ у децембру 2018. усвојило Политику и Стандарде проактивне транспарентности и задужило бх. институције да их проведу. Kако је речено, одзив институција је сваки пут већи, резултати све бољи.

Замјеник државног координатора за реформу јавне управе Дарко Kасап нагласио је да су само четири институције Савјета министара БиХ у потпуности испуниле стандарде транспарентности. То је Дирекција за европске интеграције, Агенција за високо образовање и осигурање квалитете, Агенција за статистику и Kанцеларија координатора за реформу јавне управе. Те институције објавиле су све податке и информације од јавног значаја (од контаката упосленика до укупних примања руководилаца и службеника).

По његовим ријечима, иако постоји помак многе од институција још држе информације затвореним за јавност. Анализом је утврђено да поједине од институција немају нити основне податке попут биографије руководилаца институција, правилник о унтрашњој организацији односно систематизацији радних мјеста, а њих 16 нема објављен акциони план за борбу против корупције.

Директор Агенције за статистику БиХ Весна Ћузић задовољна је због чињенице да све више институција учествује у истраживању, али и наглашава да јавна управа не смије заборавити да су осигуравање права на приступ информацијама, успостављање сарадње и стални дијалог са корисницима, транспарентност, отворност и одговорност пресудни за одржавање повјерења јавности.

Савјетник у Програму јачања јавних институција у БиХ Елвис Мујановић каже да су предмет тог истраживања биле државне институције и њихова транспарентост, али сматра да се исти принципи и стандарди могу и треба да важе и за друге управне нивое, јавна предузећа и друге организације које их желе примијенити.

“Транспарентност се мијења, не значи да ће бити транспарентно сутра оно што је јучер било. Будућност нам налаже што отворенију комуникацију, да омогући нешто овом друштву”, поручио је.