Група за комуникације и управљање знањем Програма јачања јавних институција у БиХ у сарадњи са институцијом Омбудсмена за људска права БиХ организирала је данас конференцију за новинаре поводом 28. септембра, Међународног дана права на приступ информацијама. Циљ конференције је подизање свијести јавности о праву на слободан приступ информацијама и подстицање државних институција на што већу транспарентност и одговорност према грађанима.
Јасминка Џумхур, Омбудсменка за људска права БиХ осврнула се на слободан приступ информацијама у контексту слободе изражавања и искуства Институције Омбудсмена у вези са примјеном Закона о слободи приступа информацијама. „Грађани се примарно интересују за буџетска средства, јавне набавке и конкурсне процедуре у институцијама. Омбудсмани примјећују да институције под изговором заштите личних података и даље ускраћују информације од јавног значаја“, казала је Џумхур.
Mathias Mühle, руководилац Програма јачања јавних институција којег проводи њемачки GIZ подсјетио је на досадашње активности GIZ-а и намјеру даљег пружања потпоре институцијама, истичући да је транспарентност владе најбољи алат не само за спрјечавање корупције, већ и темељ за веће судјеловање грађана у процесу одлучивања.
Драган Ћузулан, координатор за реформу јавне управе нагласио је да проактивна објава информација од јавног значаја директно доприноси остваривању концепта добре управе у БиХ и враћа повјерење јавности у рад државних институција. „Све информације од јавног значаја припадају јавности, а јавни органи су само у њиховом посједу“, казао је Ћузулан.
На конференцији су представљене активности које Група за комуникације проводи кроз Програм јачања јавних институција у БиХ. Једна од њих је и израда апликације за прикупљање информација о транспарентности јавних институција у БиХ према стандардима који су дефинисани. Намјера је помоћу апликације подстаћи јавне институције на већу транспарентност рада и већу доступност података.Група је промовисала и публикацију „Проактивна транспарентност“ која је доступна на web локацији Проактивна транспарентност брошура
Групу за комуникације Програма јачања јавних институција у БиХ чине Агенција за развој високог образовања и осигурање квалитета БиХ, Агенција за статистику БиХ, Дирекција за европске интеграције и Уред координатора за реформу јавне управе. Програм јачања јавних институција у БиХ по налогу Владе СР Њемачке проводи Deutsche Gesellschaft fϋr Internationale Zusammenarbeit (GIZ).