Однос Европске уније према Босни и Херцеговини у многоме се промијенио, а што се огледа у окретању од питања укидања етничке дискриминације и уставних реформи ка економско-социјалним реформама, чиме су питања људских права, на неки начин, стављена у други план.

Ово је један од закључака Алтернативног извјештаја о напретку БиХ 2015 на путу ка чланству у ЕУ, који је представљен данас у Сарајеву у организацији Иницијативе за мониторинг европских интеграција БиХ.

Трећи извјештај Иницијативе, која окупља тридесет организација цивилног друштва у БиХ, односи се на тренутно стање у погледу развоја демократије, владавине права и људских и мањинских права у БиХ.

Како је новинарима казао Саша Гаврић из "Сарајевског отвореног центра", овај извјештај представља одговор бх. цивилног друштва на званични извјештај ЕУ о напретку БиХ, а ради адекватног и исправног приказивања стања у том погледу, те утјецаја на конкретне промјене које БиХ воде ка чланству у ЕУ.

Оцијенио је да су организације цивилног друштва, итекако, свјесне потребе провођења економско-социјалних реформи, наводећи да, истовремено, невладине организације дијеле забринутост да су питања људских права, на неки начин, стављена у други план. (Извор: Радио Слободна Европа)

Извјештај преузмите овдје .