АВАЗ – Министарство здравства Кантона Сарајево до краја прошле године планирало је свим пацијенатима који су осигурани у Заводу здравственог осигурања КС подијелити електронске здравствене књижице.

Међутим, како сазнајемо, процес умрежавања пацијената у систем здравства тренутно је мало отежан.

Према ријечима министра здравства КС Елдана Локмића, електронске легитимације грађанима ће бити доступне врло брзо, јер се ради информатичка и софтверска обрада података како би сви пацијенти били увезани у систем здравствене заштите.

У књижицама ће, према ријечима Локмића, бити унесени подаци о статусу пацијента и његов здравствени картон, што ће донијети олакшање како пацијентима тако и љекарима, поготово породичне медицине, гдје су тренутно присутне свакодневне гужве.

– Све техничке припреме у вези с израдом књижица су завршене. Остало је још да се изврши умрежавање између Завода здравственог осигурања КС и Завода за јавно здравство с амбулантама, домовима здравља, болницама, апотекама те Клиничким центром Универзитета у Сарајеву – рекао је Локмић.

Министар је додао да је већ више од 5.000 књижица одштампано и спремно за подјелу пацијетима.

– Ово ће побољшати систем цјелокупног здравства, јер ће љекари имати јасан увид у здравствено стање пацијента и терапију коју користи те ће само прописивање лијекова ићи тачније, брже и ефикасније. Кроз наручивање код свог изабраног доктора породичне медицине с електронском књижицом бит ће превазиђене вишесатне гужве у чекаоницама – потцртао је Локмић и додао да ће старе књижице бити избачене из употребе.

Осим љекара, и фармацеути у апотекама имат ће увид у евиденцију које лијекове и колико их је љекар прописао те када је пацијент подизао лијекове. Такођер, министар Локмић тврди да на тај начин неће моћи проћи ништа што је илегално или нејасно.