Канцеларија координатора за реформу јавне управе у БиХ у сарадњи са Њемачким друштвом за међународну сурадњу (ГИЗ) организовала је 12. и 13. јула у Коњицу радионицу за новинаре о теми "Реформа јавне управе у Босни и Херцеговини – гдје смо данас".

Државна координаторица за реформу јавне управе у БиХ Семиха Боровац, у свом излагању,  подсјетила је на прве реформске кораке и задатке те говорила о досадашњој проведби реформских мјера које треба да испуне или су то већ учинили органи управе у БиХ.

Она је нагласила да поред грађана  и привредних субјекта у БиХ који  захтијевају ефикаснију, одговорнију и транспарентнију јавну управу организовану у складу са стандардима и принципима који се примјењују у земљама Европске унијере ову врсту реформе одавно траже и  земље чланице ЕУ.

Говорећи о изазовима који се налазе пред Канцеларијом координатора за реформу јавне управе у БиХ , Боровац је нагласила да су то, између осталог,  реализација ревидираног акционог плана те провођење стратешких циљева у шест реформских области у БиХ: стратешко планирање, координација и израда политика, јавне финансије, институционална комуникација, управљање људским потенцијалима, е-управа али и унапређење координацијских механизама, припреме другог акционог плана, већа видљивост реформе јавне управе, сарадња са невладиним сектором у нашој земљи.  

Овдје можете погледати изјаву државне координаторице.

Поред државне координаторице за реформу јавне управе, о реформи у шест области дефинисаних Стратегијом реформе јавне управе у БиХ говорили су стручни савјетници и стручни сурадници у Уреду за реформу јавне управе Неџиб Делић, Азра Бранковић, Маја Рудан, Мубера Бегић, Сабахудин Суљевић и Кенан Авдагић.

Радионици је присуствовала и Стојанка Ћулибрк, координаторица за реформу јавне управе из Републике Српске.

На радионици су учествовали новинари Ослобођења, Дневног листа, Центра за истраживачко новинарство, Слободне Босне, ФТВ, Радио Федерације, агенције Фена, Сенсесервиса, Пословних новина, портала Сутра.ба, Радио Конјица и Екапије, који су показали велики интерес за ову реформу.

Захваљујући Сенссервису овдје можете погледати њихове утиске са одржане радионице.

Маја Бекер , новинарка Дневног листа

Мирсад Чукле , дописник Фене из Коњица

Уред координатора ће у септембру сличну радионицу одржати и са заинтересираним  новинарима са подручја и околине Брчког и Бања Луке.